Overijssel werkt

topbanner-economie-944x390woensdag 11 november 2015 11:13

Overijssel werkt is de maatschappelijke opgave. Niet alleen speerpunt voor de regionaal economische agenda, maar ook integraal benaderen met de andere portefeuilles. Ook mobiliteit, energie, duurzaamheid en agenda stad bieden kansen, vindt de ChristenUnie.

Het belang van werk is alleen maar duidelijker geworden. Het jaarcongres over de toekomst van de middenklasse maakte dat duidelijk. Er ontstaat een grote druk op werk en inkomen. Hoe dat zijn weerslag exact krijgt is duidelijk dat de kwetsbare groepen op de arbeidsmarkt daardoor als eerste nog verder onder druk komen te staan. Voor de niveaus 1, 2, en 3 uit het MBO is het perspectief toenemend moeilijk. Voor 45-plussers is vasthouden van werk, laat staan op nieuw toetreden moeilijk, indien niet wordt geïnvesteerd in het up to date houden en verbeteren van arbeidskwalificaties. Voor de Christenunie ligt daar een grote maatschappelijke opgave. Een regionale economie waar grote groepen burgers niet kunnen participeren is geen goede economie. Zij stimuleert nieuwe tegenstellingen tussen haves en have-nots die uiteindelijk zich tegen ons keren.

Regionale economie moet dienstbaar zijn aan Overijsel werkt. Gedeputeerde Van Hijum spant zich in om die nieuwe arbeidsmarktagenda in samenspraak met het veld te maken. Dat is een zoektocht, omdat de agenda deels raakt aan landelijk beleid en het sociale domein waar gemeenten over gaan. Toch kan regionale economie niet zonder deze agenda. De regio wordt steeds belangrijker. Het is een kwestie van nieuwe bestuursstijl om niet in positiespelletjes over ‘wie gaat er over’ te blijven steken. De Brabantse gedeputeerde Pauli hekelde terecht de Haagse Instituties en het feit dat vijf ministeries nodig zijn om de arbeidsmarktvraagstukken aan te pakken. En dat er 450 financieringsregelingen voor het MKB zijn. Welke MKB-ondernemer haakt dan niet af? Zeker als bureaucratische ingewikkeldheid de toegankelijkheid van regelingen overwoekert. De ChristenUnie vraagt zich af hoe GS in Overijssel hier tegenaan kijkt?

Sociaal ondernemerschap
Overijssel wil als meest ondernemers vriendelijke provincie bekend staan. De economie vraagt om sterke regio’s waar provincie en gemeenten elkaar versterken en integraal gaan werken aan die agenda. Het is van belang om te zorgen voor goede fysiek toegankelijke loketten voor ondernemers in Overijssel. Een paar Kamers van Economie in Overijssel zou welkom kunnen zijn. Wil het college deze gedachte meenemen in de uitwerking van het MKB-beleid.

Een heldere visie op starters en doorgroeiers en de beperkingen vanwege financieringsmogelijkheden vragen aandacht in het MKB-beleid.

Ondernemerschap kent vele vormen. Sociaal ondernemerschap is in opkomst. Bedrijven die bewust kiezen voor een ondernemingsvorm (coöperatie) met een maatschappelijke doelstelling. Bijv. te werken met mensen met een vlekje, of een maatschappelijke bijdrage willen leven aan circulaire economie, of een ander expliciet maatschappelijk doel. De SER heeft overheden geadviseerd om het groeiende fenomeen sociaal ondernemerschap een steun in de rug te geven. De ChristenUnie ziet graag dat het GS in het kader van de meest ondernemersvriendelijke provincie deze handschoen oppakt en een plek geeft in onze economische agenda. In de commissie is er een toezegging gedaan. Ik nodig de gedeputeerde uit hierop nog wat nader in te gaan?.

Extra aandacht vergt de leegstand van kantoren en detailhandel. Het college wil twee pilots starten inzake stedelijke herverkaveling in twee kleinere steden, waaronder Nijverdal. Door het gereedkomen van de nieuwe tunnel (N35 vergt) dit bijzondere aandacht. De ChristenUnie  is het met de inzet eens en wil graag op de hoogte worden gehouden van de voortgang op dit dossier en inhoudelijk meegenomen.

« Terug

Archief > 2015 > november