Overijsselse coalitie met ChristenUnie

Jan Westert.jpgmaandag 13 april 2015 09:26

Informateur Rene Paas heeft coalitie van CDA,VVD,D66 en ChristenUnie voor Overijssel geadviseerd. Inmiddels zijn deze partijen met elkaar in gesprek over een coalitieakkoord. Daartoe hebben zij vorige week ook gesprekken gevoerd met alle andere partijen om suggesties en input te verzamelen voor een akkoord dat ook in de Provinciale Staten op breed draagvlak kan rekenen.

Voor de ChristenUnie is het goed om weer mee te kunnen doen in de coalitie. Deze keer zonder de SGP. Dat had niet onze voorkeur. In de achterliggende periode hebben we goed met de SGP samengewerkt in onze provincie. In de lijstjes bij de informateur over mogelijke coalities hebben we de SGP ook nadrukkelijk meegenomen als optie. gelijktijdig moeste we benadrukken dat het niet om een gezamenlijke fractie ging, maar om twee fracties die samen een gedeputeerde leverden. Daarop zijn we bij de informateur stevig doorgevraagd, omdat hij stuitte op bezwaren bij andere partijen tegen deelname van SGP aan de coalitie. Die partijen kwamen ook in onze opties voor. Uiteindelijk leidde dat tot een nader contact met de informateur die daarbij tot een advies kwam zonder de SGP. In het overleg met de partijen die nu aan coalitieoverleg deelnamen, heb ik dat expliciet nogmaals nagevraagd. In dat gesprek werd het belang van de huidige samenstelling benadrukt, dus zonder de SGP. De ChristenUnie heeft die uitkomst uiteindelijk geaccepteerd en neemt nu zelfstandig deel aan de coalitievorming.

We beseffen dat dit resultaat verwerkt moet worden bij de SGP en ook pijn deed. WE hopen dat dat lukt vanuit het respect voor ieders zelfstandigheid. Wat de ChristenUnie betreft blijven we investeren in goede contacten. We hadden een lijstverbinding en in beginsel blijven we bij de volgende verkiezingen dat voortzetten. Mocht het tot een coalitieakkoord komen, waarbij de ChristenUnie met gedeputeerde Bert Boerman opnieuw in het college zitting neemt, houden we ook graag de lijnen open. Boerman is ook graag bereid om met de SGP-fractie en achterban goede contacten te onderhouden.

De tweede partij waarvoor de druiven zuur waren in het proces van collegevorming is de PvdA. Zij verloren fors – vier zetels. In het lijstje van de ChristenUnie kwam deze partij voor om een college mee te vormen. Zelf zette de PvdA in op een bredere variant met meer partijen. Met name die variant werd door de informateur als niet erg werkbaar beschouwd. En op basis van de adviezen kwam hij tot een voorkeur voor de samenstelling die nu wordt uitgewerkt, omdat deze het meeste recht doet aan de verkiezingsuitslag. Door een andere bestuursstijl die meer op samenwerking en verbinding is gericht hoopt de ChristenUnie echter dat ook de fractie van de PvdA zich de komende periode meer kan herkennen in de plannen van het Overijssels bestuur. In elk geval is het de opzet van de ChristenUnie om daar naar te streven.

« Terug