Windmolens hebben wind tegen in Overijssel
Met deze woorden ben ik mijn bijdrage begonnen over het voorstel om door middel van een provinciaal inpassingsplan een viertal windmolens mogelijk te maken langs de N 50 tussen Zwolle en Kampen. In de structuurvisie van Kampen stond deze lokatie nog benoemd als kansrijk. Ook de Omgevingsvisie van de provincie geeft nog ruimte voor dit soort initiatieven, omdat ze langs infrastructuur gerealiseerd worden en daardoor kansrijk zijn. Maar zoals bij vele andere windenergieplannen in Overijssel, veranderd de voorzichtig positieve houding vaak in afwijzing als het op daadwerkelijke realisatie aankomt. Bestuurders die eerst voorzichtig positief waren haken af als de protesten vanuit de omgeving opkomen.
En waar in ons dichtbevolkte landje kunnen zaken zonder protest gerealiseerd worden?? Bestuurders zouden pro-actiever in overleg moeten gaan met omwonenden om naar mogelijkheden te zoeken. Waarom geen wind-teams die dit oppakken? Als we afwachten tot protesten komen staan we op achterstand.
De Christenunie is altijd voor windenergie geweest, omdat het een vorm van duurzame energie is die gewoon veel oplevert. Meer dan zonnepanelen, meer dan biogas. En natuurlijk gaat er subsidiegeld naar toe, maar we komen in Overijssel wel weer een stukje dichterbij onze doelstelling om 20% hernieuwbare energie te realiseren. Overijssel zou zijn voorbeeldfunctie hierin meer kunnen vervullen.
Maar waar de Omgevingsvisie nog ruimte bood, zien we dat het Hoofdlijnenakkoord die ruimte heeft ingeperkt, terwijl wel de doelstelling van 80mW in Overijssel blijft staan. Volgens onze gedeputeerde gaat het in 2020 lukken om dat gerealiseerd te krijgen in de kansrijke gebieden. We gaan het zien….
5 miljoen extra naar het Nederlands Symfonie Orkest
Culturele instellingen hebben het moeilijk in het huidige klimaat van bezuinigingen. Nog niet zo lang geleden werd er door velen heftig geprotesteerd. Maar het is onafwendbaar dat de bakens fors verzet moeten worden. En niet iedereen kan die omslag zo maar maken. Cultureel ondernemersschap is absoluut niet vanzelfsprekend in Nederland. In landen als Amerika en Engeland is men hier beter op toegerust.
Het Orkest van Oosten ( wat een naamswijziging heeft ondergaan omdat Orkest van het Oosten het als naam niet zo goed doet in het buitenland) kan deze omslag wel maken, maar heeft daar externe deskundigheid voor nodig. Dit Orkest heeft in haar plannen laten zien dat ze marktgericht wil werken om zo veel minder afhankelijk van subsidie te worden. Maar deze omslag kost meer tijd en geld dan de staatsecretaris wil geven. En nu wil de provincie Overijssel in de buidel tasten om te zorgen dat er geen kwaltiteitsverlies van dit orkest gaat plaatsvinden tijdens deze omslag. Tot zover prima voorstel. Wij hebben er vertrouwen in dat het Orkest van het Oosten dit kan waarmaken. Waar het orkest in de toekomst meer aan zou moeten werken is het meer midden in de samenleving staan. Men gaat voor klassieke muziek en het verhaal daarachter. Het besef is ook zeker aanwezig dat de kennis van klassieke muziek in flinke delen van de samenleving niet meer aanwezig is. En men probeert ook zeker daar met projecten voor schoolkinderen wat aan te doen, maar hier zal nog een hele slag in gemaakt moeten worden om deze prachtige muziek weer wat dichter bij hele gewone mensen ( zoals ik ) te laten komen……Wij blijven het volgen!
Archief > 2011 > december
- 22-12-2011 22-12-2011 12:17 - ChristenUnie stemt in met Deelakkoord Natuur
- 21-12-2011 21-12-2011 23:56 - Motie CU aangenomen: Breng Orkest van het Oosten dichter bij burger
- 21-12-2011 21-12-2011 14:42 - Geef het Orkest van het Oosten terug aan de burgers!
- 07-12-2011 07-12-2011 19:28 - ChristenUnie blijft luchthaven kritisch volgen
- 07-12-2011 07-12-2011 14:43 - Windmolens hebben wind tegen in Overijssel
- 05-12-2011 05-12-2011 21:07 - ChristenUnie Overijssel steunt Rietsnijders