Geef het Orkest van het Oosten terug aan de burgers!
Provinciale staten wil 5 miljoen euro geven aan het orkest om sneller marktgericht te kunnen werken.
De hele culturele sector wordt zwaar getroffen door bezuinigingen. In korte tijd moeten veel culturele instellingen wennen aan het feit dat ze van de overheid veel minder geld krijgen. De instellingen hebben veel moeite met bezuinigingen. Zij hebben dat “schreeuwend” aan ons allemaal laten weten in hun protesten. Ook ons “eigen” Orkest van het Oosten moet een forse omslag maken om met veel minder geld hun product te kunnen laten horen en zien. Er was al een businessplan gemaakt om in een aantal jaren minder subsidieafhankelijk te worden. Om meer geld uit de markt te halen. En dat is iets wat culturele instellingen niet in de genen zit.
Al decennialang draait de culturele sector op subsidie. Sinds de Duitse bezetting in de 2e wereldoorlog zijn we er aan gewend geraakt. Het voordeel van subsidie is dat je een inkomen hebt waardoor je creativiteit vrij kunt uiten. Nadeel is de groeiende subsidieafhankelijkheid en het minder gericht zijn op je afnemers, je klanten. “want je hebt toch wel inkomen…"
Het Orkest van het Oosten bestaat bijna 80 jaar en behoort tot de top 3 van symfonieorkesten in Nederland, wat best wel een prestatie genoemd mag worden. Het Orkest noemt zich zelf “van iedereen en voor iedereen”, wil een ambassadeur voor Overijssel zijn en de cohesie in de samenleving bevorderen. Prima doelstellingen!
En toch…. slechts 2% bezoekt wel eens de concertzaal, terwijl 46% van de Nederlanders wel eens naar klassieke muziek luistert. En toch….jongeren willen niet meer 2 uur stil zitten luisteren naar een uitvoering, terwijl ze klassieke muziek best wel mooi vinden. Het hele verhaal van klassieke muziek is behoorlijk weggezakt in de samenleving.
Als ik naar mezelf, mijn omgeving en naar mijn kinderen kijk, zie ik dat klassieke muziek in de concertzaal ver weg staat van gewone mensen. Alhoewel ik goed opgeleid ben, is klassieke muziek geen onderdeel van mijn opvoeding geweest. En ook mijn kinderen zijn er niet groot mee geworden. De grote uitdaging van de klassieke muziek zit er in om weer dichter bij hun klanten en afnemers te komen; zogezegd de consumenten. En dat zou al vroeg moeten beginnen in de ontwikkeling van kinderen. Wat mij betreft zou er op de basisscholen veel meer aanbod moeten komen van kunst en cultuuruitingen. Hier ligt een mooie uitdaging van de culturele sector die veel ondernemender moet worden. Waar zouden ze dat beter kunnen doen dan in een stuk educatie op de scholen. Niet alleen maar muziekles, maar om vooral ook een inspirerend voorbeeld te zijn voor kinderen; om te laten zien hoe leuk klassieke muziek kan zijn! Jong geleerd, oud gedaan. Maar dat niet alleen.
Om weer interessant te worden voor jongeren, kunnen de uitvoerders van klassieke muziek veel leren van popmuzikanten die bij uitstek er op gericht zijn om hun publiek er bij te betrekken. Waarom zouden we een tegenstelling maken van popmuziek en klassieke muziek? Ik zou de mensen van het Orkest van het Oosten wel eens in het Popfront te Vroomshoop willen zien optreden!
Het Orkest van het Oosten heeft van de Provincie Overijssel 5 miljoen euro gevraagd om meer marktgericht te gaan werken. De provincie wil dit ook geven omdat het Orkest van het Oosten tot de culturele basisinfrastructuur behoort. Het orkest heeft een heel plan gemaakt hoe ze meer marktgericht wil worden. Een van de onderdelen is om naar nieuwe vormen van muziekbeleving te gaan. Stoelen uit de zaal en her en der een aantal statafels geeft een meer dynamische muziekbeleving. Een andere onderdeel is om meer gericht met marketing bezig te gaan. Daar moet men ook expertise van buitenaf voor inhuren omdat me die kennis zelf niet in huis heeft. Dat rechtvaardigt ook het gevraagde bedrag, want het is een forse omslag van denken die men moet maken.
Wat de ChristenUnie betreft zal het Orkest bij deze omslag niet alleen maar moeten kijken hoe ze zo veel mogelijk geld uit de markt kan halen, maar zal ze ook heel duidelijk moeten maken hoe ze het weggezakte verhaal van de klassieke muziek weer terug kan brengen onder de mensen. Alleen dan zal de samenleving zijn verantwoordelijkheid willen nemen om er voor te zorgen dat mensen met muzikale gaven zich daarin kunnen bekwamen en zal die samenleving er ook voor willen betalen om er naar te luisteren en te kijken.
Ik heet het Orkest van het Oosten dan ook alvast van harte welkom op de Brink in Den Ham voor een mooi zomeravond concert of voor een uitdagende uitvoering in combinatie met popmuziek in het Popfront in Vroomshoop!
Archief > 2011 > december
- 22-12-2011 22-12-2011 12:17 - ChristenUnie stemt in met Deelakkoord Natuur
- 21-12-2011 21-12-2011 23:56 - Motie CU aangenomen: Breng Orkest van het Oosten dichter bij burger
- 21-12-2011 21-12-2011 14:42 - Geef het Orkest van het Oosten terug aan de burgers!
- 07-12-2011 07-12-2011 19:28 - ChristenUnie blijft luchthaven kritisch volgen
- 07-12-2011 07-12-2011 14:43 - Windmolens hebben wind tegen in Overijssel
- 05-12-2011 05-12-2011 21:07 - ChristenUnie Overijssel steunt Rietsnijders