Reformatie publiceert column Jan Westert

Jan Westertmaandag 07 februari 2011 17:47

"De ChristenUnie moet de term christelijk sociaal niet meer gebruiken, schreef iemand in het Nederlands Dagblad. De term wordt niet begrepen. Christelijk sociaal zou staan voor soft en links. De ChristenUnie staat voor christelijke politiek. Dat is duidelijker. Er zit wel wat in. De term is aan inflatie onderhevig." Dat schrijft ChristenUnie-lijsttrekker in Overijssel Jan Westert in de Reformatie.

De Reformatie plaatste de column van Westert in de uitgave van het blad eind januari, vlak voor de start van de campagne van de ChristenUnie in Overijssel. Westert zag reden het christelijk sociaal denken nog eens nader te definiëren:

"Christelijk sociaal wordt in de volksmond uitgelegd als sociaal geëngageerde politiek van een christelijke partij. Zo wordt het gemakkelijk gekoppeld aan softe en linkse items. Maar christelijk sociaal is niet te vangen in links of rechts. Minister Donner noemt zich ook een christelijk sociaal denker, hoewel hij deel uitmaakt van een tamelijk rechts kabinet. Het is jammer als begrippen steeds worden geclaimd in het links-rechtsschema. ‘Er is geen christelijk sociaal zonder Christus,’ schreef ds. J..C. Sikkel ooit. Hij was een sociaal profeet en pionier rond 1900, de periode dat het christelijk sociaal denken opkwam. Wie leeft in het perspectief van Christus weet dat daarmee de eigen betekenis wordt uitgedrukt. Jezus hield de mensen radicale, tegen jezelf ingaande, keuzes voor. Geen linkse of rechtse keuzes, maar keuzes om te leven met hem. Zijn grote gebod kent twee lijnen: Heb God lief boven alles! En meteen daaraan gekoppeld: Heb je naaste lief als jezelf! Daar heb je de kern van een christelijk sociale lijn. Recht doen, barmhartig zijn naar de zwakkere. Durf de voeten te wassen van mensen om je heen. Och, leest u de Bergrede maar eens door.Dan weet je het weer: je leeft niet bij brood alleen! Christelijk sociaal is zo bezien een eigenzinnige term.

Er is nog een aspect in het christelijk sociaal denken. Dat denken gaat uit van een samenleving waarin burgers en hun verbanden zelf verantwoordelijkheid nemen. Abraham Kuyper karakteriseerde dat met ‘soevereiniteit in eigen kring’. Op dat punt heeft de ChristenUnie haar beleid te herijken. In het christelijk sociaal denken wordt een bescheidener rol aan de overheid toegekend dan wij in onze verzorgingssamenleving gewend zijn te doen. We denken te zeer in termen van een samenleving waar de overheid zich overal verantwoordelijk voor waant. Voor elk risico wordt de overheid verantwoordelijk gehouden. Die lijn voldoet niet meer. Christelijk sociaal betekent voor mij ook terug naar de samenleving. Meer inzetten op de burger en zijn verbanden en minder vertrouwen op een gebureaucratiseerde overheidsmaatschappij. Christelijk sociaal mag dan als politieke slogan sleets raken, als denklijn voor de ChristenUnie verdient het aanbeveling de term opnieuw uit te vinden en te verdiepen."

« Terug

Archief > 2011 > februari