Protest tegen varkensschuren

Varkenszaterdag 27 oktober 2007 23:46



Het kan u bijna niet ontgaan zijn: de varkensblues van de Vroomshoopse band Attic. Een hit bij de lokale omroep Delta FM, gemeente Twenterand. Deze blues, opgenomen als protestactie tegen de varkensflats in Overijssel, werd op tien oktober ook ten gehore gebracht in de commissievergadering van de statencommissie Ruimte, Water en Duurzaamheid in het provinciehuis van Overijssel. En er waren meer boze inwoners van Overijssel die hun stem lieten horen.
Wat is er nou precies aan de hand? In 2004 werd door Provinciale Staten de Reconstructiewet Salland-Twente aangenomen. Centraal daarin staat de herinrichting van het buitengebied: ruimte voor natuur, wonen en recreatie in deze buitengebieden. Voor intensieve veehouderij werden 26 zogenaamde logs (landbouwontwikkelingsgebieden) aangewezen. Toentertijd gaven deze gebieden geen aanleiding tot discussie. Minister van Landbouw Verburg schaft per 1 januari de compartimenteringsregeling af, dit betekent dat ondernemers van buiten de regio ook kunnen aankloppen bij diverse gemeenten met grootse plannen: megabedrijven bevolkt door tientallen duizenden varkens, nertsen of kippen. En dat vooruitzicht regent boze reacties van bewoners, want die hebben geen zin in grote Brabantse bedrijven in hun buurt.

Maar met het vaststellen van die Reconstructiewet in 2004 eindigde de taak van de provincie. Die ligt nu bij de gemeenten door middel van het invullen van hun bestemmingsplan. Zij kunnen daarin bepalen hoe groot de bedrijven mogen worden. Er kunnen eisen gesteld worden aan de totale oppervlakte, de goothoogte, de nokhoogte en het percentage van de dakhoek. Ook kunnen zij milieueffectrapportages uit laten voeren.

In de Provinciale Statenvergadering van 24 oktober dienden CDA, PvdA en VVD een motie in. Overwegingen waren:

- Dat met de huidige ontwikkelingen agrarische productieparken geen bijdrage verlenen aan het behalen van de reconstructiedoelen en daarom ongewenst zijn;
- dat vestiging in landbouwontwikkelingsgebieden van eerder bedoelde megabedrijven het draagvlak voor de reconstructie ondermijnt en daarom ongewenst is;
- dat het daarom gewenst is nader te onderzoeken welke mogelijkheden er zijn de vestiging van dergelijke bedrijven te voorkomen en de reconstructiegemeenten in Salland en Twente desgewenst met kennis, kunde, mankracht en/of andere middelen terzijde te staan om dit zo mogelijk te vertalen in effectief ruimtelijk beleid.

De motie werd ingediend door alle fracties, behalve door de ChristenUniefractie. Wij twijfelden aan het nut van de motie, omdat alles in principe hetzelfde blijft: de gemeenten zijn aan zet en dat blijft ook zo. Als we echt wat willen veranderen, moeten we de Reconstructiewet openbreken en daarin beperkingen stellen, dan kunnen we daarop gestoeld beleid gaan maken. Nu hebben gemeenten immers nog steeds de mogelijkheid grote bedrijven wel toe te staan. (Voor de duidelijkheid: wij als ChristenUnie zijn niet voor het openbreken van deze wet.) De motie werd met algemene stemmen aanvaard.

« Terug