Van partij naar beweging

Topbanner mensen op markt 944x390vrijdag 06 juli 2018 09:39

Natuurlijk ben ik verkozen als lid van Provinciale Staten. Stemmen waren er genoeg, maar als volksvertegenwoordiger wil je in contact komen met je kiezers en met de leden van je partij meer in het bijzonder. Ik vind dat een kunst apart. Het statenwerk kost tijd, veel tijd. Maar meer van die tijd zou moeten gaan naar de relatie met je kiezer, de mensen in de samenleving.

Door Jan Westert

Vanouds hebben politieke partijen een bijdrage geleverd aan de emancipatie van de burger. Partijen droegen bij aan gedeelde meningsvorming binnen de eigen zuil, waarbij vooral de leiders de opinie bepaalden. In de huidige digitale netwerksamenleving is die tijd voorbij. Iedereen heeft toegang tot informatie en communicatie. De vanzelfsprekende binding van de achterban aan de politieke partij behoort tot het verleden. Het dalend ledental bij veel politieke partijen is een uiting van de afstand tussen de burger en de politiek. Het politieke landschap is gefragmenteerd en versnipperd geraakt. Partijen zijn ook institutioneel geworden en te weinig een beweging in de samenleving. In mijn eerste periode als statenlid viel mij de geringe belangstelling vanuit de achterban op. Het contact met de achterban, de mensen in de samenleving was te beperkt. Dat moet anders directer en betrokkener, zo was de conclusie. Niet alleen in campagnetijd, maar doorlopend.

Deze periode hebben we als fractie van de ChristenUnie juist op dat punt naar vernieuwing gezocht. Het gaat veel meer om ophalen van wat er leeft in de samenleving dan het brengen van je standpunten. De tijd van ledenvergaderingen waar je iets vertelt is voorbij. Je spreekt er te weinig mensen en de mensen die je eigenlijk wilt spreken zijn er niet. Als fractie moet je er op uit. Tussen de mensen zijn, spreken over thema’s die relevant zijn. In de statenzaal worden de keuzes gemaakt en het beleid vastgesteld, maar dat is het topje van de ijsberg. Het echte werk gebeurt in de samenleving. Nieuwe tegenstellingen en trends ontdek je daar. Politiek kan alleen een levend bedrijf zijn als je voortdurend in contact bent met de samenleving. Mensen uitnodigen om hun verhaal te vertellen.

Meer dan ooit zijn we als fractie met thema’s op stap geweest: water, energie, openbaar vervoer, de problematiek van verpauperde recreatieparken, sociaal ondernemerschap, onderwijs en vakmanschap, bezoek op scholen om met jongeren in gesprek te zijn. We zijn in gesprek met nieuwe gemeenschappen en kerken. We spreken over de framing rond belangrijke waarden als vrijheid en gelijkheid, of de waarde van rust in 24/7 economie.   Zo wordt ‘volksvertegenwoordiger zijn’ interessant en kun je sparren over jou idealen en perspectief. Dan wordt politiek levend werk en raak je de wereld en de belangen van de mensen. Je beseft dat er in de samenleving veel meer initiatief en kennis is dan je als politicus uit stukken ook maar kunt bevroeden. Die aanpak vergt meer tijd, terwijl juist de tijd zo vaak wordt opgeslokt door allerlei vergaderingen in het provinciehuis. In Overijssel is er bewust voor gekozen om een dag in de maand vrij te roosteren voor juist dit aspect van het politieke werk. Ik waardeer dat zeer. Politieke partijen kunnen het publieke debat een positieve wending geven door ‘meer in en van de samenleving’ te zijn. Bij de volksvertegenwoordiger past een politieke partij als beweging van burgers

 

Jan Westert is fractievoorzitter van de Christenunie in Overijssel.  De column is eveneens gepubliceerd in het Zakboek statenleden.

« Terug