Ik was een vreemdeling en jullie namen mij op...

syrische-vluchteling-kosmaandag 07 september 2015 18:58

“Want ik had honger en jullie gaven me te eten, ik had dorst en jullie gaven me te drinken. Ik was een vreemdeling en jullie namen mij op”. (Matth. 25: 35). Woorden uit de Bijbel die vooral vandaag weer betekenis krijgen. Het werd afgelopen week weer eens goed zichtbaar, terwijl we het wel wisten. De dood van de 3-jarige Aylan maakte veel los.

Niet alleen in de politiek wordt nu hard geroepen om een goede oplossing voor het vluchtelingenprobleem. Ook particulieren starten met hulpacties of andere initiatieven om vluchtelingen te helpen. In Deventer en Enschede zijn tijdelijke inzamelpunten ingericht voor het initiatief “Doneer je deken”. Doneer Je Deken is een initiatief dat verschillende acties organiseert en ondersteunt om aandacht te krijgen voor de situatie van vluchtelingen in Europa. Ook qua opvang bij particulieren zijn al acties gestart. Waar het centrale opvang betreft zijn er op dit moment  volgens het COA opvanglocaties voor vluchtelingen ingericht in Azelo, Ootmarsum, Almelo, Ommen, Zwolle, Schalkhaar en worden die voorbereid in Enschede en Hardenberg. Velen blijken zich toch nog te verzetten tegen de opvang in Centra, zoals in Hardenberg en Enschede, waar respectievelijk 700 en 600 vluchtelingen opgevangen dienen te worden.  Het verzet richt zich met name op de locatie en de aantallen.

Ondanks dat de opvang een gemeentelijke verantwoordelijkheid is heeft de PVDA fractie van Overijssel aangegeven dat  GS Overijssel het voortouw moet nemen, bij gemeenten in de regio, om te inventariseren waar er opvangmogelijkheden zijn voor vluchtelingen.  Het zou het mooi zijn als de provincie als solidaire mede-overheid de Overijsselse een handje kan helpen. De ChristenUnie sluit zich daar graag bij aan. Het is ontegenzeggelijk dat de stroom vluchtelingen toeneemt en hun heil zoekt in Europa. Daar waar in tegenstelling tot veel landen in het Midden-Oosten het aan democratie en vrijheid ontbreekt kennen wij nog Godsdienstvrijheid. Een vrijheid die ons de vrijmoedigheid moet geven om te helpen. Dat vereist moed. Moed om met anderen om te gaan, ze toe te staan in je “achtertuin” te laten wonen, om te delen met wat wij allemaal, hebben materieel en immaterieel. Laten we hen niet misgunnen wat wij ons zelf gunnen.

« Terug