Naar Overijsselse ‘agenda stad’

deventermaandag 19 januari 2015 13:17

Er komt een landelijke en Europese agenda voor de stad. Stadsregio’s worden steeds belangrijker. In de stad krijgt de netwerksamenleving volop kansen. Innovatiemogelijkheden en kennis liggen dicht bij elkaar. Met die trends in ons achterhoofd moeten we in onze provincie ook de stad op de kaart zetten. De ChristenUnie is er voor dat Overijssel zorgt voor een Overijsselse agenda stad om te anticiperen op de landelijke ontwikkelingen.

De stad is in!. Veel jongeren wonen en blijven in de stad. Ze zoeken een bruisende leefomgeving waar wonen, studeren, werken en verblijven gecombineerd kan worden. Steden zijn dynamische innovatieve centra. Steden zijn motoren voor de nieuwe economie. Dat is een wereldwijde trend. Op langere termijn worden stadregio’s voor nieuwe ontwikkelingen wereldwijd belangrijker geacht dan landen! Stedelijke broedplaatsen en netwerken hebben toekomst. De arbeidsmarkt is er kansrijk en divers. Starters krijgen er kansen. Kennis is binnen handbereik. Steden laten zich niet administratief en bureaucratisch begrenzen.

Stedelijke ambities

Niet voor niks speelt de Nederlandse regering in op stedelijke regio’s en komt in de zomer van 2015 met de ‘Agenda Stad’. Die agenda moet tijdens het Nederlands voorzitterschap in 2016 ook Europees een belangrijke rol spelen bij de Europese Urban Agenda. Ik vind dat Overijssel actief op deze lijn moet inspelen en de ontwikkelingen niet aan de zijlijn moet afwachten. De Overijsselse steden zijn wereldwijd relatief klein. We kauwen teveel op de zgn. tegenstelling Zwolle-Enschede. Dat noem ik oud-denken. In Overijssel doen we er goed aan de krachten te bundelen en in netwerkverband vanuit stadsregio’s ambities en maatschappelijke opgaven te formuleren, te denken en te werken. De Stedendriehoek Deventer-Apeldoorn-Zutphen is een mooi voorbeeld van gezamenlijke ambitie.  Maar vanuit internationaal perspectief is het nodig is de maatschappelijke opgave voor de ‘agenda stad’ op Overijsselse schaal scherper te definiëren en te etaleren. Ik pleit er voor dat de provincie het initiatief neemt om te komen tot een eigen Overijsselse agenda stad.

Hanzeconcept

Er is niets nieuws onder de zon! Steden zijn van alle tijden. Rome en Deventer kennen beiden hun historische bloeiperiode. De Hanzeperiode zou niet zo’n bloei hebben gekend zonder stadsvorming. Steden zijn altijd stimulerende centra geweest. Ik dwaalde onlangs door Deventer, een van onze oudste provinciesteden: kleinschalig, een wirwar van steegjes, renovaties om het havenkwartier tot een nieuwe broedplaats van innovatie te transformeren. Een echte netwerkstad. Je ziet het al aan de plattegrond. Wanneer je Deventer vanaf een oude stadskaart  bekijkt, zie je een oude Middeleeuwse stad die verdraaid veel lijkt op een moderne netwerkstad. Alles was met elkaar verbonden. In die oude steden waren functies niet sterk gescheiden. Wonen, werken, leven, studeren en verblijven liepen er dwars door elkaar heen en waren integraal verbonden met het dagelijks leven.

In de naoorlogse ontwikkeling zijn die functies allemaal uit elkaar getrokken: kantoren bij kantoren, fabrieken bij fabrieken, wonen bij wonen, winkels bij winkels. De netwerkstad vraagt om nieuwe integrale verbindingen. Het nieuwe werken combineert kleinschalige en multifunctionele functies met elkaar. De ‘3D-printer’ staat straks bij wijze van spreken bij de bakker op de hoek. Zoals de bibliotheek geen uitleenhal meer is, maar een kennis- en ontmoetingsplek, zo vraagt de binnenstad om een nieuw denken over leefbaarheid en dynamiek. De klassieke winkelstraat die in elke stad hetzelfde is, heeft zijn tijd wel ongeveer gehad. Steden staan voor een dynamische maatschappelijke opgave. Die opgave hoeft zij niet zelf te bedenken. De bewoners formuleren en organiseren ze zelf. Innovatie loopt langs andere routes, maar ambities kun je faciliteren en stimuleren. Daarom pleit ik pleit voor nauwe samenwerking van stadsregio’s.

Laat de Hanzeregio (Kampen, Zwolle, Deventer, Zutphen) herleven.  Laten de Twentse steden hun kracht opnieuw uitvinden. Vitaliseer het gemeenschapsdenken dat vanuit de Moderne Devotie-beweging wordt aangereikt. Versterk de verbinding van de stad en de landelijke omgeving. Stimuleer een gemeenschappelijke agenda van Overijsselse steden om zich te presenteren als een regio met sterke steden. De toekomst is aan de steden die hun regionale functie weten uit te buiten. Een Overijsselse Agenda Stad moet die trend stimuleren. Daarom moet de provincie niet aan de zijlijn gaan staan, maar initiatief nemen, voorop gaan en stimuleren. Bovendien vraagt de nieuwe stad om nieuwe vormen van verbindingen en ruimtelijke visie op klimaat, water en groen, energie en leefbaarheid. Zo’n transitieproces vergt een actuele omgevingsverordening en nieuw denken over structuur- en bestemmingsplannen. Bij die maatschappelijke opgave past een participerende provincie uitstekend.  Daarom wil ChristenUnie Overijssel toe naar een Overijsselse Agenda Stad.

« Terug