Zonnepanelen op de kerk

Zonnepanelen_op_kerkdonderdag 03 juli 2014 17:25

Jan Westert.

Overijssel investeert in nieuwe energie. In 2020 moet 20% hernieuwbare energie zijn gerealiseerd. We zijn er nog ver van af, hoewel zonne-energie in Overijssel een snelle opmars doormaakt. Agrarische bedrijven met asbest kunnen de verwijderingen van het asbest combineren met zonnepanelen. Dat is een mooi voorbeeld van dubbeleffect. Weg asbest, en beter benutting van energie! De energiedoelen van 20% hernieuwbare energie hebben we nog lang niet gehaald. Tot 2020 moet er nog veel gebeuren. Daartoe worden allerlei initiatieven ontwikkeld. Met het energiefonds zet de provincie daar fors op in. De ChristenUnie steunt deze lijn tot verduurzaming. Maar dan moet er veel meer inzet op zon en wind worden gepleegd dan tot nu toe. De andere bijdragen aan hernieuwbare energie zijn te gering om echt resultaat te boeken. Overijssel gaat voldoen aan de eisen op het gebied van windenergie, maar dat is wel een hobbelig traject. Iedereen vind windenergie prima, totdat de molen in de buurt van de eigen tuin komt.
Het is nodig dat er op het gebied van windenergie een innovatieve doorbraak komt, zodat de grote windmolens veel kleinschaliger en minder problematisch geplaatst kunnen worden.

De ChristenUnie in Overijssel wil meer duurzaam energiegebruik. Daarom vinden we dat het programma zonne-energie versterkt moet worden. Marjan van der Bent kwam in de Provinciale Staten met een motie Energie van de samenleving. Er moet ruimte komen voor lokale initiatieven. Nieuwe energie moet ook onder de aandacht worden gebracht van maatschappelijke organisaties. De motie Van der Bent kreeg brede steun. Rietkerk gaat er mee aan de slag. Uiteraard is daarmee het doel van 20% niet bereikt, maar wie duurzaamheid belijdt, mag er ook wel iets aan doen. Een duurzame kerk is niet alleen een immaterieel statement, maar kan ook praktisch worden vormgegeven.

Onderwijsinstellingen, kerken, sportcomplexen, zorginstellingen en ongetwijfeld kunt u nog meer bedenken. Wat is een nieuw cultuurhuis, gerealiseerd met subsidie van de provincie,  zonder zonnepaneel. En wat is het provinciehuis zonder zonnepaneel? Op verzoek van onze coalitiepartner, Jan Slagman, gaan de staten op excursie op het provinciale dak. Gedeputeerde Rietkerk zal waarschijnlijk zelf de rondleiding verzorgen. De panelen hadden er al kunnen liggen, maar wachten op vergunning. Een snelle vergunning zou de eerste energiebesparing kunnen zijn, maar ja ambtelijke molens zijn nog geen windmolens.

De motie Energie van de samenleving beoogt lokale initiatieven van onderop te stimuleren, zodat de doelstelling van 20% nieuwe energie ook langs die weg een nieuwe impuls krijgt. En ik ben trots op mijn collega-statenlid, die met haar motie een energieke bijdrage heeft geleverd aan de provinciale doelen.

« Terug