Bijeenkomst Landschaps-manifest

woensdag 23 november 2011 14:44

Vandaag een werkbezoek samen met PS Gelderland. Op het prachtige landgoed de Lankheet in het buitengebied van Haaksbergen.
Op de grens van Gelderland en Overijssel. De uitnodiging kwam van het LandschapManifest. Dit ie een bundeling van 45 verschillende partijen die het cultuurlandschap een warm hart toe dragen en dat ook zo willen uitspreken. Het gaat vooral om kennisuitwisseling.Lobbyen is lastig voor deze club, want de belangen van de 45 deelnemende groepen zijn te groot en te verschillend. Het varieert van erg "groene" clubs tot de meer "rode" clubs (zoals Arcadis). Ze zijn onder andere ook betrokken bij de bekende Natuurwerkdag.

Overijssel heeft met geld meegeholpen om dit landgoed te realiseren en meegeholpen om europees geld te verkrijgen. Oorspronkelijk bestond dit landgoed uit vloeiweides. De middeleeuwse manier van bemesten, nl het behouden van voedingsstoffen in eigen gebied. Nu wordt op dit landgoed door middel van rietvelden water ecologische gezuiverd op een redelijk grootschalige manier, zodat er ook wetenschappelijk onderzoek kan plaatsvinden. Het ecologische water voldoet aan de Kaderrichtlijn water. De biomassa van dit landgoed gaat straks naar de biovergister die het zwembad van Neede mee gaat verwarmen. Maar toch; riet kan op dit moment niet concurrerend zijn met een gelijke oppervlakte van mais.
ecologisch water realiseren. De beheerders van dit landgoed kijken heel creatief naar de sluitende exploitatie van dit gebied. oa ook verkoop van elzenhakhout, of vergoedingen vanuit het waterschap om als waterberging te fungeren.

Iedereen vind een mooi landschap belangrijk. Dat het er is en dat het er blijft. Maar zijn er veel verschillen in hoe partijen er tegen aan kijken hoe dat dan vervolgens gerealiseerd moet worden. Als je op een werkbezoek bent is het minder zinvol om met elkaar te debatteren over wat je van het beleid vind van dit kabinet vind, nog minder zinvol is om de discussie dan te "versieren" met grote woorden. Ik moet constateren dat sommige partijen die zich bezig houden met cultuurlandschap, het heel moeilijk vinden om te gaan met de huidige realiteit. De realiteit waarin er fors bezuinigt wordt op natuurbeleid en natuurbeheer. Het betekent dat de natuurbeheerders vaak te ver van de gewone mensen zijn komen af te staan. Ik ervaar dat zelf wel zo, ook al ben ik al jaren lid van Natuurmonumenten en IVN. Natuur is voor sommige clubs een op zichzelf staand doel geworden in plaats van ten dienste van de mens, wat het volgens ons zou moeten zijn.
De grootste uitdaging van de komende tijd ligt er volgens mij in om de burger weer meer verantwoordelijk te maken te maken voor de natuur in eigen omgeving. Daarom is het ook zo goed dat agrariers meer als natuurbeheerders worden ingezet, zoals ons kabinet en staatsecretaris Bleeker aldoor uit draagt.

« Terug