Werkbezoek Hengelo: hoe duurzaam is vandaag de dag nog een nieuw winkelcentrum?
Op uitnodiging van de VVD Hengelo bezochten een aantal statenleden, gedeputeerde Bakker (van de VVD) en een Tweede Kamerlid van de VVD(Erik Ziengs uit Assen, een oud-ondernemer) het winkelcentrum Esrein in Hengelo.
Het oudste winkelcentrum in Hengelo. Hengelo is echt een bijzondere stad. Overal zie je de industrie, die niet meer is en waar men probeert om de gebouwen te herbestemmen. Met succes! Met vele mooie voorbeelden die ik nu niet ga bezingen. We werden met drie statenleden rondgereden door de eigenaar van een winkel in dierbenodigdheden, die de stad kende als zijn broekzak. Het leverde mooie verhalen op, waaronder het volgende: Zo kwamen we langs een tot wooncomplex verbouwd industrieel pand, waar de muren uitsloegen vanwege het vocht. Een echt probleem voor de bewoners, wat veroorzaakt wordt door grondwaterproblemen, die vroeger ondervangen werd doordat een brouwerij voldoende water onttrok voor het gerstenat..... Maar de brouwerij is niet meer zoals zo veel andere industrie. Herontwikkeling in stedelijk gebied bergt vaak vele uitdagingen in zich....
Achter het oude winkelcentrum wil men een nieuw winkelcentrum bouwen en de gevolgen laten zich raden... Leegzuigen van de huidige winkelpanden, die prima voldoen en voor sfeer zorgen in het kleinschalige en gezellige Esrein.
Terecht dat de ondernemers zelf aan de bel hebben getrokken en zich verenigd hebben in de Stichting Centrum Management Hengelo. (hun verbeteractiviteiten voor het centrum worden betaald uit een opslag op de OZB). De voorzitter had een goed en bevlogen verhaal, want het is echt nodig.Zoals het Tweede Kamerlid Ziengs zei: "Als je als ondernemer honger hebt, word je vanzelf creatief."
Lastig in mogelijke heroverwegingen van genomen besluiten (in dit geval in 2008) zijn de verschillende belangen en niet in de laatste plaats van vastgoedontwikkelaars. De gemeente Hengelo, college en raad heeft nog niet veel oren naar een heroverweging, naar het lijkt.
Kan en moet de provincie hier wat mee? Het is een gemeentelijke zaak, maar Hart van Zuid is ook een provinciaal project.
En er gaan steeds meer en luidere stemmen op dat provincies meer hun regierol moeten pakken in ruimtelijke ordening. Al conflicteert dit nu nog met de autonomie van de gemeente. De initiatiefnemers wilden graag onderwerp van een pilot zijn waarin die sturing nadrukkelijker vorm zou kunnen krijgen.
Zo'n werkbezoek geeft stof tot nadenken. Niet in de laatste plaats dat de VVD (in Hengelo in de oppositie) een typisch PvdA onderwerp oppakt ("maar de ondernemers willen d
Archief > 2011 > september
- 21-09-2011 21-09-2011 10:20 - Werkbezoek in Zwolle per fiets
- 21-09-2011 21-09-2011 10:12 - Schriftelijke vragen zomersluiting station Zwolle
- 09-09-2011 09-09-2011 14:29 - Werkbezoek Hengelo: hoe duurzaam is vandaag de dag nog een nieuw winkelcentrum?
- 06-09-2011 06-09-2011 22:55 - CHRISTENUNIE OP BEZOEK BIJ NATUURMONUMENTEN: waardevol en stimulerend