ChristenUnie is voor uitrol breedband

grafieken en tabellendinsdag 23 oktober 2012 14:07

De ChristenUnie in Overijssel is voor de uitrol van breedband in de ‘witte gebieden’ van Overijssel. Het glasvezelnetwerk wordt in een groot aantal kernen al aangeboden en uitgerold, maar in het landelijk gebied is deze uitrol vanwege de kosten in de infrastructuur minder vanzelfsprekend.

De ChristenUnie wil wel een zo groot mogelijk bereik van snel internet in de provincie. Daarom steunen we het voorstel van GS om te investeren in de uitrol van breedband in de zgn. ‘witte gebieden’ en op bedrijventerreinen. Met die investering is uiteindelijk veel geld gemoeid. Met de nu genomen beslissing kan het college twee investeringsbesluiten uitwerken. Het eerste besluit gaat over de verwezenlijking van het glasvezelnetwerk (de infrastructuur). Het tweede besluit gaat over de ontwikkeling van innovatieve diensten die via snel internet mogelijk worden.

De ChristenUnie heeft bij dit voorstel een motie ingediend om de keuzevrijheid en toegankelijkheid zo krachtig mogelijk te maken. Het gaat ons er om dat er een gelijk speelveld moet ontstaan tussen kabelaars die diensten aanbieden. De KPN’s, Ziggo’s, en Reggefibers moeten geen monopoliepositie kunnen opeisen. De motie mag op dat punt wat helpen, maar echt tevreden zijn we nog niet. Bij de definitieve investeringsbesluiten zal dat voor ons opnieuw een punt van afweging zijn. In beginsel spreekt ons de oplossing aan, waarbij meerdere partijen dan maar hun eigen vezel door één geul leggen. De eigendomsverhoudingen staan nu onder druk, omdat het eigendom van de infrastructuur te zeer bij een aanbieder ligt. We noemen dat een onwenselijke ontwikkeling.

De ChristenUnie heeft de motie Heskamp mede ingediend. In die motie doet Heskamp (PvdA) een voorstel tot een andere benadering door de oprichting van een nieuwe maatschappij ‘Glasmij’. Deze emotie is breed aangenomen en wordt door GS meegenomen in de uitwerking van de verdere besluiten.

Snel internet is ook van belang voor bedrijventerreinen. Ook daar dient de toegankelijkheid en keuzevrijheid geborgd te worden. Bij de ingang van een bedrijventerrein behoort geen bord te staan: ´Eigen kabel van …´ Toegankelijkheid, keuzevrijheid en gelijk speelveld zijn belangrijke thema’s bij de verdere besluitvorming. De provincie moet kiezen voor openheid. Bij voorkeur zouden wij zien, dat de infrastructuur onafhankelijk van de aanbieder van diensten werd aangeboden.

Op verzoek van de ChristenUnie wordt het investeringsvoorstel geknipt, zodat innovatieve diensten in apart voorstel worden ook afzonderlijk in de besluitvorming kunnen worden betrokken.

« Terug