Debat landelijk gebied Overijssel

koeienzaterdag 29 september 2012 23:24

Op 19 september vond het Statendebat landelijk gebied plaats, na een lange periode van informatie verzamelen, lezingen door deskundigen, gesprekken met Overijsselse organisaties en een werkbezoek naar enkele grote landbouwbedrijven. De Staten willen naar de toekomst kijken en aangeven welke ontwikkelingen van belang zijn voor Overijssel en wat de provincie daarbij is.

De ChristenUnie staat positief tegenover de landbouwsector en de bijdrage die ondernemers leveren aan kwalitatief goed voedsel en landschapsbeheer. De ontwikkeling naar een tweede tak of omschakeling naar biologische landbouw heeft onze waardering, maar dit hangt af van de mogelijkheden die de ondernemer ziet. Het gezonde gezinsbedrijf zal de basis blijven van deze sector. In een breed aanvaarde motie is de grens van 300 NGE (Nederlandse Grootte Eenheden) genoemd.

Draagvlak in de maatschappij cruciaal

Statenlid van der Bent deed een dringende oproep aan de agrariërs en landbouworganisaties in Overijssel om ketenbreed het gesprek over een duurzame landbouw in gang te zetten. Daarmee kan draagvlak onder burgers en maatschappij verworven worden en dat is van groot belang voor de toekomst van de landbouw. Goede verhoudingen, gericht op een gezamenlijke aanpak, kunnen  voor dossiers zoals Natura 2000, PAS en herijking EHS nu net het verschil maken. Daarom heeft de ChristenUnie de motie van D66 waarin het College wordt opgedragen in te zetten op een goede verstandhouding tussen natuur- en landbouworganisaties, gesteund. Een ander belangrijk punt is dat de agrariërs steeds meer (via agrarische natuurverenigingen) betrokken gaan worden bij onderhoud en beheer van het landelijk gebied. Dat deden de boeren vroeger als vanzelf en het past bij de sector om die taak op een eigentijdse manier in te gaan vullen.

Volksgezondheid: prioriteit nummer één

Allereerst noemen we de motie die de coalitie (VVD, CDA, ChristenUnie en SGP) gezamenlijk heeft ingediend over de Volksgezondheid. Die heeft prioriteit nr 1! Dat betekent dat het Rapport van de Gezondheidsraad, dat binnenkort uitkomt, zo snel mogelijk besproken wordt in de Staten en waar nodig leidt tot aanpassing van beleid. Dat vindt de ChristenUnie winst, omdat veel onrust over schaalvergroting in de landbouw voortkwam uit zorgen over de gezondheid. Vooral waar dierziekten overdraagbaar zijn op mensen wordt een grens overschreden.

Géén agroparken

De ChristenUnie stelde de vraag hoe de provincie de schaalvergroting van de landbouw in goede banen gaat leiden. Als de Reconstructiewet ingetrokken wordt, de melkquota worden opgeheven en het systeem van dierrechten vervalt, ontstaat een nieuwe situatie: de schaalvergroting in de landbouw zowel in de Intensieve Veehouderij als in de Melkveehouderij kan dan weleens fors toenemen. Is dan het Overijsselse systeem van sturing robuust en stevig genoeg? Kan er dan een gemotiveerd ‘ja’ gezegd worden tegen ontwikkelingen waar dit mogelijk is? Maar ook: kunnen ontwikkelingen die niet in verhouding staan tot de kwaliteit van Overijssel worden tegengehouden? Het College heeft opdracht gekregen om dit te onderzoeken en indien nodig aanvullende kaders te stellen. Onze motie kreeg brede steun vanuit de Staten. Een motie van D66 en VVD om het concept van agroparken te onderzoeken voor Overijssel kreeg geen meerderheid  in de Staten. Ook de ChristenUnie was tegen: geen agroparken in Overijssel.

Extensiveringsgebieden blijven bestaan

De Reconstructie is in 2004 begonnen met het instellen van extensiveringsgebieden waar Intensieve Veehouderijen niet mogen uitbreiden en zich niet mogen vestigen. Dat heeft een grote winst opgeleverd voor het milieu. De ChristenUnie wil die winst behouden. Als de Reconstructiewet wordt ingetrokken, vervallen de extensiveringsgebieden. Dan zouden daar weer allerlei ontwikkelingen in de Intensieve Veehouderij mogelijk zijn. Het beleid van de afgelopen jaren zou teniet gedaan worden en overbodig zijn geweest. Dat is geen goede gang van zaken: het verplaatsen van bedrijven uit de extensiveringsgebieden is zeker voor de boer een enorme operatie geweest. Dat moet je niet willen terugdraaien. Daarom hebben we de motie van de PvdA om het beleid voor de extensiveringsgebieden na intrekken van de Reconstructiewet te handhaven van harte gesteund.

« Terug