Bijdrage coalitieakkoord 2007-2011

dinsdag 08 mei 2007 09:23

Onder dit nieuwsbericht leest u de pittige bijdrage van de ChristenUniefractie in de Provinciale Statenvergadering over het coalitieakkoord van CDA, PvdA en VVD.

Voorzitter,
De Staten geven vandaag met elkaar vorm aan de Nieuwe Statenperiode.
En als ik het over Staten heb bedoel ik niet alleen de coalitiepartijen, maar de hele Staten. De ChristenUnie is blij met de 5 zetels die zij bij deze verkiezingen heeft behaald. Dat is winst, pure winst en die winst kwam in heel Overijssel tot uiting, zowel in de steden als op het platteland. En het einde van de groei van de ChristenUnie in Overijssel is nog niet in zicht! Voor al die kiezers gaat onze fractie met frisse moed aan het werk. Op grond van ons verkiezingsprogramma: Kiezen voor elkaar, met een nadrukkelijke spits: samen leven en samen werken verbindt en verplicht.

Dat de ChristenUnie niet in het College kwam was voor ons een teleurstelling. We vonden het een gemiste kans voor Overijssel.
Over het proces in fase 1 wil ik nog een enkele opmerking maken. De ChristenUnie heeft vanaf de eerste gezamenlijke bespreking gepleit voor inhoud, zorgvuldigheid en kwaliteit. Dit werd breed gedragen ook door de huidige coalitie. Maar waar blijft de zorgvuldigheid als het tijdstip van de bekendmaking van de samenstelling van het College al vast staat nog voor de tweede serie onderhandelingsgesprekken gehouden zijn, en onmiddellijk gevolgd wordt door een persconferentie? Inhoudelijke argumenten zijn nauwelijks in vergelijkende vorm op tafel geweest. Hoe zo, zorgvuldig?
De rapportage van de informateur wekt de indruk dat er weinig inhoudelijke verschillen zijn tussen de 4 uiteindelijk overgebleven mogelijke coalitiepartners. Het maakt eigenlijk niet uit wie er regeert, dus is de macht van het getal bepalend, en dan is 1 zetel verschil blijkbaar heel belangrijk. Waarom niet meer rekening gehouden met winst en verlies bij de verkiezingen, die winst is niet voor niets tot stand gekomen! Er was iets te kiezen , tijdens de campagne. Bij de formatie onderhandelingen blijkbaar niet meer.
De ChristenUnie pleit daarom voor meer openheid en transparante besluitvorming naar alle deelnemende partijen bij de volgende verkiezingen!

De vraag dringt zich steeds op en krijgt steeds meer gewicht; wat is de plaats van de ChristenUnie in het politieke spectrum en met name in Overijssel? Is de ChristenUnie een kopie van het CDA of uit te ruilen tegen PvdA en VVD. Niets is minder waar. De ChristenUnie heeft haar eigen visie en speerpunten. We hebben ons de vraag gesteld, stel dat de ChristenUnie aan de coalitie had doorgenomen, zou het Coalitie akkoord er dan net zo hebben uitgezien? Nee, zeker niet.


Wij missen visie en diepgang. O ja, er wordt ingezet op een hoog ambitieniveau, maar dit is vooral gericht op het materie, op investeringen en structuren.
Ik las dit weekend het boekje “de wet van de koestal”, geschreven door Sytze Faber, oud CDA-er en oud-hoofdredacteur van het Friesch Dagblad.
Hij volgde van binnenuit de Tweede Kamerfractie van de ChristenUnie vanaf september tot en met de periode van de kabinetsformatie.
Ik citeer: De christelijk-sociale lijn van de ChristenUnie onderscheidt zich principieel van het confronterende neoliberalisme van de eerste drie kabinetten Balkenende (blz 46). En verderop: de afgelopen jaren is de indruk gewekt dat de samenleving haar eigen problemen moest leren oplossen. Overheid en samenleving leken communicerende vaten: meer “eigen verantwoordelijkheid” betekende minder overheids -verantwoordelijkheid. Maar waar minder overheidverantwoordelijkheid gepaard gaat met meer marktwerking, meer globalisering en zichtbare sociale en culturele afbraak, voelen mensen zich
In de steek gelaten…Zij vragen niet om een overheid die alles oplost of betaalt, maar om een overheid die zich bekommert om de kwaliteit van het bestaan, een overheid die drager durft te zijn van een beschavingsideaal, die niet alleen maar manager is, maar ook ruimte durft te geven aan gezinnen, scholen en kerken.
Voorzitter, met name in de paragraaf Sociale Infrastructuur en cultuur missen we deze visie: De jeugdzorg – nota bene een wettelijke taak van de provincie - is bijna onzichtbaar geworden. En als zelfs de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid vorige week een rapport voor het jeugdbeleid presenteert met als titel “bouwstenen voor een betrokken jeugdbeleid” , dan voelen we ons gesteund in onze opvatting dat het niet primair gaat om de instituties, maar dat het ook om opvoedingsdoelen gaat en vooral om het kind. De ChristenUnie typeert dit coalitie akkoord daarom met de term “”neoliberaal”. Daartegenover stelt ze politiek met een hart. Die herkennen we ook in zorg om gehandicapten, die op de beleidsterreinen wonen en werken een eigen plaats in het provinciale beleid vragen. Ook ontwikkelingssamenwerking is een thema dat door de ChristenUnie wordt aangedragen en dat wij missen.


Voorzitter,
Over enkele concrete zaken uit het Coalitie akkoord wil de ChristenUnie
Een paar opmerkingen maken.
1. we zijn blij met de aandacht voor vervoer over water, een lang gekoesterde wens van de ChristenUnie
2. we zijn benieuwd naar de plannen voor het laagdrempelig maken van de regio-taxi: ook een punt waarop wij ons onderscheiden
3 we staan achter het voortzetten van de bedrijfsovernameregeling voor Jonge Agrariërs, waartoe de ChristenUnie de aanzet heeft gegeven.
4. we zijn blij dat het knelpunt van de ontsluiting van Zwartewaterland versneld wordt aangepakt. Ook een punt waar onze fractie zich samen met de locale Christenuniefractie sterk voor heeft gemaakt.
5. we zijn blij met de integrale aandacht voor het Middenbestuur en de vitale coalities wat u treffend hebt aangeduid met & Overijssel
6. we zij blij met het speerpunt duurzaamheid maar vragen ons af in hoeverre de ambities van onze Provincie nu gelijk lopen met die van het Rijk.
6. we vragen ons af wat met de creativiteit en de creatieve industrie in het kader van de regionale economie bedoeld wordt.
7. het Waterverhaal vinden wij niet spannend; het is niet meer dan een beschrijving van het huidige beleid.
8. wij willen graag een ordentelijk stuk over de Aard en Schaal passage in het coalitie akkoord, om de reikwijdte van de passage te kunnen beoordelen indachtig ook de inzet voor Ruimtelijke kwaliteit en efficiënt ruimtegebruik.
9. We missen een apart hoofdstuk voor landbouw, waarbij we het opmerkelijk vonden dat in de inleiding de agrarische sector genoemd wordt onder groei van werkgelegenheid en regionale economie . Uit het oogpunt van het Triangle-concept kan daar wellicht meer aandacht voor komen.
10. we zijn het eens met het forse bedrag dat wordt uitgetrokken voor aankoop van landbouwbedrijven in de Ecologische Hoofdstructuur. Uitkoop is echter in onze visie het sluitstuk . Daaraan vooraf gaat een traject van maatwerk, grenscorrecties, praktische keuze van natuurdoeltypen en gebruik maken van de “stepping-stones”in de Robuuste verbindingen. Dat missen we in uw benadering.
11. de 5 euro voor sport per inwoner moet wat de ChristenUnie betreft ten goede komen aan de amateur en gehandicaptensport
12. Tot slot voorzitter, wil ik nog een hoofdstuk noemen waarin de visie van de ChristenUnie een eigen rol speelt: het onderdeel cultuur vinden wij erg mager bedeeld. Het is niet meer dan een opsomming en bovendien nog onduidelijk ook. Wij zouden graag eens nadenken over een cultuurdebat: wat is het doel met name voor festivals in de openbare ruimte, wat gaat daar vanuit en wordt dat ook getoetst aan normen van fatsoen en respect?



Voorzitter, Ik rond af;
Het College akkoord is een eerste proeve van deze coalitie. Wij wachten de verdere uitwerking van de doelstellingen af en ook de financiële paragraaf zullen wij bij de komende Perspectiefletter onder de loep nemen.

Voorzitter,
De Christenunie zal zich ook in deze periode positief-kritisch opstellen.
Meer en meer zullen wij onze eigen visie uitdragen vanuit een bewogen en betrokken grondhouding. Daar mag de kiezer ons over 4 jaar op afrekenen.

Marjan van der Bent


« Terug