Nieuw politiek jaar
We staan aan het begin van een nieuw politiek jaar voor de Provinciale Staten. Het lijkt een dynamisch jaar te worden. Op dit moment onderhandelt de ChristenUnie mee over deelname aan een nieuw kabinet. Vanuit de provincie volgen we dat met buitengewone belangstelling, omdat we in Overijssel samenwerken in een coalitie met dezelfde partijen. Begin volgend jaar zijn er de verkiezingen voor de gemeenteraad. Voor de verschillende fracties en afdelingen van de ChristenUnie is dat een enerverende periode. We hopen dat we in Overijssel straks in maart een mooi resultaat boeken. Vanuit de provinciale fractie van de ChristenUnie dragen we graag ons steentje er aan bij.
‘Overijssel werkt’ zo luidt ons coalitieakkoord in Overijssel. Bij het begin van de statenperiode was de hoge werkloosheid wel het grootste probleem in de provincie. Het economisch tij is gekeerd. De werkloosheid is afgenomen, er komen nieuwe bedrijven, er zijn veel startende ondernemingen en kleine ondernemingen die doorgroeien. De maakindustrie in Overijssel mag er zijn. De provincie ondersteunt dat economisch beleid graag, want er wordt vakmanschap en ruimte voor bijscholing gevraagd. Overijssel kampt met deels een te laag opgeleide beroepsbevolking.
Maar er zijn ook nieuwe ontwikkelingen die aandacht vragen. Er is sprake van een groeiende tweedeling op verschillende gebieden. Ik noem er een paar: de wegvallende middenklasse zorgt voor grotere verschillen tussen hoog- en laag opgeleiden, er is een toenemende verschil tussen stad en platteland, tussen ouderen en jongeren. Dat zijn thema’s die de komende tijd aandacht verdienen om een leefbare provincie te houden. Bruisende steden en kwijnende en vergrijzende dorpen kan niet de bedoeling zijn. Ook rond landbouw en natuur is er veel te doen de komende jaren. De ChristenUnie heeft oog voor de belangen van de landbouw, maar we zien ook dat een omslag naar verduurzaming onontkoombaar is. Dat vraagt veel inzet.
De derde belangrijke ontwikkeling is duurzame energie en productie. Er wordt volop ingezet op de transitie naar nieuwe energie, zoals zonne-energie en wind. Daar is nog een lange weg te gaan. Ook als het gaat om hergebruik van materialen. De economie circulair maken is een speerpunt voor de ChristenUnie in Overijssel. Zo is een motie om te komen tot een jaarlijkse prijs voor de beste circulaire onderneming van de ChristenUnie aangenomen. Er zijn bedrijven nodig die het voortouw nemen, ambassadeurs zijn van die nieuwe economie. Dat willen we stimuleren.
We starten op 4 september in Zwolle het politieke jaar in Overijssel. dat doen we samen met de gemeenteraadsfracties, belangstellende en anderen rond de Jan Rietkerklezing. Deze vierde Jan Rietkerklezing is bijzonder in tweeërlei opzicht. Jan Rietkerk zelf kan er deze keer niet meer bij zijn. Hij overleed juist voor de zomer van dit jaar. We zullen hem bij de aanvang van de Jan Rietkerklezing herdenken. Hij heeft veel betekent voor de ChristenUnie en de RPF als een van partijen, waaruit de ChristenUnie afkomstig is.
Deze Jan Rietkerklezing is ook bijzonder, omdat Carola Schouten de lezing zal verzorgen. Samen met partijleider Gert Jan Segers vormt zij de onderhandelingsdelegatie voor een nieuw kabinet. Een rol die haar helemaal is toevertrouwd. 4 september is een mooi moment om ook naar haar ervaringen te vragen en wie weet in welke hoedanigheid.
De ChristenUnie is een partij, die politiek bedrijft vanuit een open Bijbel. Omdat de Bijbel leert wat rechtvaardig is, wat barmhartigheid is, wat recht en wijs is! In de politiek heb je juist dat richtsnoer nodig om de vrede in de samenleving te kunnen dienen.
Jan Westert,
fractievoorzitter ChristenUnie Overijssel
Archief > 2017 > augustus
- 29-08-2017 29-08-2017 07:10 - Overijssel: investeer in een sterke circulaire economie!
- 25-08-2017 25-08-2017 15:21 - De Jan Rietkerk lezing wordt verplaatst!
- 21-08-2017 21-08-2017 20:55 - ChristenUnie Overijssel stelt vragen over de gevolgen van de fipronil affaire voor boeren in Overijssel.
- 19-08-2017 19-08-2017 07:02 - Nieuw politiek jaar