“Ik weet wat de burger wil”

Topbanner mensen op markt 944x390vrijdag 25 november 2016 09:25

Het schoot mij in de commissie even in het verkeerde keelgat, toen de PVV in Provinciale Staten weer eens betoogde te weten wat de burger wil. Als of andere politieke partijen daar in het geheel geen gevoel bij zouden hebben. Als volksvertegenwoordiger heb je de taak af te tasten hoe de mening van burgers en belanghebbenden bij maatschappelijke vraagstukken liggen. Dat is de democratische dialoog die we voeren. Het is te simpel te stellen, dat je weet wat de burger wil.

Bovendien levert die kennis al zodanig nog geen goed besluit op. Burgers zijn immers gewoon mensen met een diversiteit aan opvattingen. Soms heel tevreden, soms heel ontevreden, soms heel betrokken, maar dan weer helemaal niet betrokken. Dat heeft alles te maken met de vraagstukken die aan de orde zijn. Het is de taak van de volksvertegenwoordiger om die diversiteit aan opvattingen en belangen af te wegen tegen het algemeen belang. In dat debat nemen we burgers serieus, maar het is gemakkelijk om besluitvorming alleen te toetsen aan ‘ik weet wat de burger wil’. Alleen al het feit, dat er negen politieke partijen deel uit maken van Provinciale Staten geeft aan, dat er dialoog nodig is om het politiek gesprek over de maatschappelijke opgaven goed te kunnen voeren. ‘Ik weet wat de burger wil’ is eigenlijk niet meer dan je zegt ‘ik weet wat goed voor je is’. Het is een tamelijk populistische benadering, maar dat niet alleen. Ten diepste is het een ontzettend autoritaire opvatting met ook een gevaarlijke kant voor onze democratie.

We hebben juist een democratisch stelsel om die eendimensionale benadering van ‘ik weet wat de burger wil’ te temperen en burgers die er anders over denken ook te vertegenwoordigen. Dat grote goed van onze rechtsstaat is het waard om verdedigd te worden. Daar zouden we als volksvertegenwoordigers en burgers wel wat meer trots op mogen zijn.

Jan Westert
Fractievoorzitter ChristenUnie

« Terug