Sociaal ondernemerschap

fietswoensdag 14 september 2016 08:46

Deze zomer belandde ik op een fietstrip met mijn zoon bij de Herberg Welgelegen in Valkenburg (Zuid Holland). Het was geen gewone herberg, waar je een nachtje slaapt. Herberg Welgelegen is een herberg met een missie: ‘een warme plek voor kwetsbare groepen’. We werden er hartelijk welkom geheten, en nadat we hadden ingecheckt konden we zo maar aanschuiven bij de lunch met pannenkoeken voor de groep mensen, die daar voor dagopvang kwam. Welgelegen bleek een sociale onderneming te zijn, die de hotel- en vergaderfunctie op een gastvrije manier combineert met een opvang voor kwetsbare groepen. Een bijzonder initiatief van een sociale onderneming, voortkomend uit een christelijk sociale visie. De ChristenUnie Overijssel heeft het afgelopen jaar juist het thema sociaal ondernemerschap op de provinciale agenda gezet.

Sociaal ondernemerschap is in opkomst. Ik hoor regelmatig jongeren, die een onderneming met een maatschappelijke doelstelling willen starten, rond het thema zorg, rond duurzaamheid, of nieuwe energie. De maatschappelijke doelstelling is leidend, de winst wordt primair aangewend om die doelstelling vorm te geven. Zoals de Herberg Welgelegen een concept ontwikkelt en bussinescase inricht, waar door het commercieel exploiteren van de accommodatie de maatschappelijke doelstelling mogelijk wordt gemaakt. De sociale onderneming is geen gesubsidieerde onderneming, maar moet de maatschappelijke activiteiten bedrijfsmatig runnen. 

In Overijssel heeft de ChristenUnie dit thema geagendeerd in het kader van regionale economie. De komende tijd willen we ook enkele werkbezoeken afleggen. We hopen meer zicht te krijgen op de vragen die er leven bij deze ondernemers. Wij willen weten hoe de overheid deze vorm van ondernemerschap kan ondersteunen. Er blijkt behoefte aan te zijn. Welgelegen bleek tot stand gekomen, omdat een ondernemer vond dat zorg en opvang van een beter kwaliteit kon zijn. De reguliere zorg bood die onvoldoende. In Overijssel zie je maatschappelijke ondernemingen, die mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een ander perspectief bieden, of die op een initiatiefrijke manier werken aan nieuwe vormen van energie of duurzaamheid. Ik merk dat er ook investeerders zijn, die deze ondernemingen willen ondersteunen, of initiatieven die met crowdfunding tot stand komen.

Het facilitairen en toegankelijk maken van kennis van en over sociaal ondernemerschap is een rol die de provinciale overheid in het kader van de regionale economie kan verzorgen. De provincie heeft inmiddels een eerste dag georganiseerd met sociale ondernemers. Ik hoop dat dit initiatief een stimulerend vervolg krijgt. Het is mooie combinatie om inspiratie en sociale innovatie een welgelegen plek in het provinciaal beleid te geven. De ChristenUnie wil dat graag stimuleren.

Jan Westert is fractievoorzitter van de ChristenUnie Overijssel.

« Terug