Overijssel is provincie met perspectief

Jan Westert.jpgwoensdag 20 juli 2016 09:11

Bij de Perspectiefnota 2017 hield fractievoorzitter Jan Westert de volgende beschouwing voor Overijssel. Overijssel kent mooie landschappen en streken, bijzondere steden, een stevige economie, een sterke natuur en een goede agrarische sector. Bovendien zijn we een provincie met herkenbare en waardevolle waarden, zoals noaberschap, gastvrijheid, maar ook de Hanze en de moderne devotie dragen bij aan de eigenschappen van Overijssel. De perspectiefnota 2017 ziet er goed uit. Het college is op stoom is gekomen. Nieuwe voorstellen met de uitwerking van het coalitieakkoord bereiken PS. Op goede wijze wordt geschetst welke voorstellen wanneer te verwachten zijn.

Financieel Perspectief
Vanuit financieel perspectief worden er allerlei ‘apen en beren’ door het college voorzien. De ChristenUnie stelt ook vast dat de financiële ruimte op dit moment niet somber is. In haar eerste jaar reserveert GS de 40 miljoen voor de volgende periode.  Voor de vervangingsinvesteringen infrastructurele kapitaalgoederen speelt u ook 40 miljoen vrij. Er is 12 miljoen voor aanvullende maatschappelijke opgaven. Er is niet zoveel te somberen.

Voor de langere termijn is visie en beleid nodig om een gezond perspectief te houden. Daar hebben we de tijd voor.  De ChristenUnie spreekt graag met u over ‘flexibel en structureel’, maar  zonder in een zorgelijke kramp te schieten. De ChristenUnie hecht aan tijdige betrokkenheid: de nieuwe BBV-regels, de vennootschapsbelasting, het nieuwe verdeelmodel voor de provincies hebben impact op de financiële huishouding. Om het gesprek over het budgettair perspectief op lange termijn goed kunnen voeren, is tijdige betrokkenheid van PS nodig. Dat is toegezegd. Het gesprek over de financiële huishouding zien wij met vertrouwen tegemoet.

Laat GS in IPO-verband met het kabinet stevige afspraken te maken over voldoende geld voor de provincies in de komende jaren. Met de Wet Hof en het schatkistdenken nog vers in het geheugen is er reden genoeg daar stevig op in te zetten. Hoe ziet GS dat? Welke mogelijkheden ziet u in IPO-verband? Kunt u ons bij de begroting de laatste ontwikkelingen duiden?

Nieuwe maatschappelijke opgaven
Het college vraagt 12 miljoen euro voor aanvullende maatschappelijke opgaven! (asielzoekers, huisvesting statushouders, klimaat en duurzaamheid, asbest en cultuur. De ChristenUnie ziet die opgaven ook. Wij kunnen instemmen het beschikbaar stellen van deze middelen, maar slechts onder de conditie dat er goed onderbouwde voorstellen aan ten grondslag liggen. Speciaal ten aanzien van duurzaamheid  en hernieuwbare enegerie dringen we aan op concrete voorstellen.  Pas begin 2017 zijn deze voorstellen te verwachten. Het gevoel van urgentie ontbreekt! We zijn dan al twee jaar onderweg in deze periode.  Mijn fractie verwacht daadkracht en versnelling. 20% 2023 hernieuwbare energie is een al verplaatste stip op de horizon. Daadkracht en slagvaardigheid is nodig. Anders verdwijnt de stip weer achter de horizon. Wat mag ik van het college verwachten?

Cultuur
In de perpsectiefnota wordt 4 miljoen extra uitgetrokken voor cultuur. Bij de cultuurnota had de gedeputeerde dat al onderkend. Het is goed dat het college proactief meer ruimte beschikbaar heeft gezocht. Maar de spanning is nog niet opgelost. De breed gesteunde moties en amendementen bij de cultuurnota getuigen van een steviger ambitie. Er moet nog wat boter bij de vis!  Anders blijft het realiseren van de breed gedragen ambities bij loze beloften, of het gaat ten koste van andere ambities binnen cultuur. Grofweg gaat het om twee miljoen extra. Wij vragen het college in een brief eind augustus aan te geven welke mogelijkheden zij ziet om de spanning tussen ambitie en middelen op te lossen, zodat we bij de begroting met elkaar definitief het gesprek kunnen voeren. We hebben sympathie voor een amendement van de SP en PvdA, maar geven er de voorkeur aan dat het college de tijd benut om te kijken op welke wijze zij recht kan doen aan de ingebrachte voorstellen. De totale investeringsruimte voor deze periode bedraagt 296 miljoen. Daarbinnen valt vast een slimme oplossing te vinden.  Kan GS ons een brief toezeggen, zo eind augustus?

Mobiliteit, Staphorst en Bergentheim
GS is een eind op stee is met de langlopende dossiers, zoals de N340. Ook ten aanzien van fiets en OV liggen er goede koersdocumenten. We verwachten dat ook de koersdocumenten auto en goederenvervoer goed opgepakt worden. Wat de laatste betreft hechten we zeker ook aan een lange termijnvisie over vervoer over water. Kan GS op dat punt haar koers schetsen, of komen met een koersdocument ‘vervoer over water’?

De CU vindt het spoor belangrijk.  Door de nieuwe OV-visie wordt het spoor van nog groter belang. Investeringen in het spoor vergen een lange aanlooptijd. We nodigen het college nader met haar beleidslijn te komen. Wil het college daarop in gaan? De CU vindt dat er ook meer aandacht en drang moet komen over de toevoeging van stations. Dat houdt en maakt kernen in Overijssel leefbaar en aantrekkelijk. Staphorst is al een langere wens, Bergentheim en uitbreiding van stations rond de grote steden zijn voor de CU van belang. Ook het elektrificeren van Almelo-Mariënberg is voor de CU een blijvende wens vanwege de meerwaarde Drenthe-Vechtdal-Twente. Wat vindt het college van deze gedachten?

Circulaire economie
We willen toegroeien naar een circulaire economie. Die ambitie uit het coalitieakkoord rijkt verder dan alleen hernieuwbare energie. De ChristenUnie mist deze ambitie volledig in de P-nota. Wanneer het college komt met de concretisering van haar ambitie? Circulair denken is een urgent punt. Hoe stimuleren we bedrijven en instellingen. Er is veel te besparen en te winnen met een soms met eenvoudige maatregelen, zie het gemak waarmee de plastic tas uit het straatbeeld is verdwenen! De CU wil niet alleen naar ‘nul op de meter’, maar ook naar ‘nul in de container’. Hoe denkt het college de circulaire ambitie in het coalitieakkoord op te pakken?

Banen in Overijssel
De overkoepelende opgave van Overijssel is werk. Daartoe is krachtig ondernemerschap nodig, waaronder de sociale onderneming. Daarvoor zijn innovatieve bedrijven van belang. Daartoe is ook goede afstemming onderwijs-arbeidsmarkt van belang. We hebben een aantal goede investeringsvoorstellen van GS gezien. Dat vinden we van groot belang. De provincie helpt en faciliteert zo dat Overijssel werkt.

Maar ook is de goede voorbeeldfunctie nodig om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt de kans op een reguliere baan binnen dit huis te bieden. De CU wilt dat GS maximale inspanning laat zien en niet direct naar additionele banen grijpen door budgetuitbreiding. Daartoe komen wij met een amendement samen met de VVD en CDA.

We spreken over mensen met een ‘afstand tot de arbeidsmarkt’. We stoppen ze in een doelgroepenregister, er zijn additionele banen nodig.  Begrijpelijk, maar eigenlijk is het gek. Is niet de De kern van het vraagstuk is de arbeidsmarkt met  afstand tot mensen. We sleutelen aan mensen, maar laten de arbeidsmarkt teveel ongemoeid. Vandaar ook de opdracht om in eigen huis eerst alle inzet op regulieren banen te plegen. Inclusief denken is het nieuwe doen!

Andermans voeten
We denken stevig na over bestuursstijlen, participatie en nieuwe houding die daarbij hoort. De vorig jaar overleden commentator van De Stentor, Jaap Lodewijks schreef een mooi boekje over Franciscaner leiderschap: ‘Andermans voeten wassen. Voor politiek en bestuur is dat best moeilijk. Het verdient aanbeveling om bij het vernieuwen van de bestuursstijl die wijsheid van Franciscus te betrekken.  Mag ik u als voorzitter van het college en PS namens de fractie van de ChristenUnie een exemplaar overhandigen. Het gesprek over de vernieuwing van het openbaar bestuur in de komende periode biedt vast wel gelegenheid om het gesprek voort te zetten.

« Terug