Jaaroverzicht 2024 ChristenUnie Twenterand

resultaten-2024.pngmaandag 30 december 2024 17:46

In 2024 kwam de gemeenteraad weer 8 x bij elkaar om besluiten te nemen. Vaak waren die besluiten door het college voorbereid en ging de raad zonder verder debat akkoord. Maar soms heeft de raad het besluit aangepast met een amendement of gaven we met een motie het college nog een extra opdracht mee. Bij veel besluiten was de ChristenUnie actief betrokken. Soms namen wij zelf het initiatief om besluiten aan te passen en te verbeteren. Soms kreeg het college nog een extra opdracht naar aanleiding van een actuele situatie. Dit gebeurd dan met een motie vreemd.

Februari 2024

Evaluatie van de Koopzondag

In 2017 heeft een kleine meerderheid van de raad besloten om een pilot toe te staan voor een aantal koopzondagen per jaar. Met name in Vroomshoop was die wens er al veel langer. De ChristenUnie is vanuit haar aard geen voorstander van een koopzondag, omdat we de waarde van de rustdag, die God ons gegeven heeft, belangrijk vinden voor onze inwoners. Maar we beseffen dat een meerderheid van de raad hier anders naar kijkt. We proberen, waar dat kan bij te sturen. Helaas is bij de evaluatie door de meerderheid van de raad aangeven dat de winkels voortaan iedere zondag open mogen.

Maart 2024

Natuurbegraafplaats in Twenterand

In 2017 is met een motie aan het college gevraagd om de mogelijkheden voor een natuurbegraafplaats in onze gemeente te onderzoeken. Dit onderzoek is met een raadsbrief aan de raad gestuurd. Vervolgens hebben we met een vervolgmotie (vreemd) het college gevraagd om 2 mogelijkheden verder te onderzoeken: nabij de begraafplaats in Westerhaar en nabij de begraafplaats in Vriezenveen.

April 2024

Bestemmingsplan beperken logies bij horeca gelegenheden in Twenterand

Door een handhavingsverzoek heeft het college gemeend met een bestemmingsplanwijziging voor de hele gemeente (een facetplan) de mogelijkheden van logies bij horeca gelegenheden verder te beperken. Een behoorlijke beperking die niet vooraf is overlegd met de ondernemers in de recreatiebranche. Het is alleen ter inzage voor iedereen gelegd, maar ondernemers hebben vaak geen tijd om daar op te letten.  Wij hebben het college daarom gevraagd dit voorstel aan te houden en eerst overleg te plegen met de horeca ondernemers, zoals bv de Melody Ranch in Den Ham of de Johanneshoeve in Westerhaar.

Bestemmingsplan woningbouw op voormalige locatie school de Smithoek in Den Ham

Er is lang op gewacht; woningbouw op de voormalige schoollocatie midden in het dorp Den Ham. Maar ook hier zagen we dat het college dit niet zorgvuldig heeft opgepakt. Er is na de inzage nog een wijziging toegevoegd die gevolgen had voor de woningen achter dit plan. En er lag geen overeenkomst met de kerk over de grondruil die moest plaatsvinden op de parkeerplaats van de Hervormde Kerk. Na debat hebben we met een motie het college gevraagd om eerst overleg met de aanwonenden te voeren en te zorgen voor een getekende overeenkomst met de kerk. Ook dit bestemmingsplan werd aangehouden en niet in stemming gebracht.

Mei 2024

Opvang van asielzoekers in Twenterand en de Spreidingswet

In 2022, toen het er nog op leek dat gemeenten verplicht zouden worden om asielzoekers uit de overbelaste opvanglocaties mee op te vangen, heeft een meerderheid van de raad, onder aanvoering van de ChristenUnie kaders meegegeven aan het college voor die opvang.

Maar nu onder leiding van het rechtsere kabinet de verplichting van de Spreidingswet er af zal gaan, hebben een aantal partijen in de raad, onder leiding van de SGP zich gehaast om een motie vreemd in te dienen die het college verzoekt om geen asielzoekers in onze gemeente te gaan opvangen.

ChristenUnie, PvdA en CDA laten hierin een tegengeluid horen, maar de meerderheid beslist om geen opvang meer te willen in onze gemeente. We blijven alert om bij te sturen waar mogelijk. Wij vinden overigens, net als de grote meerderheid van de Nederlanders dat er een beperking op de instroom van vluchtelingen in ons land moet komen. Maar, daar waar mensen al in ons land zijn, vinden we dat we als Twenterand ook ons deel in opvang moeten nemen.

Starten raadsonderzoek Leereffecten Kanaal Almelo- de Haandrik

Als sinds 2018 ervaren aanwonenden aan het Kanaal overlast en schade aan hun huizen ten gevolge van het uitbaggeren van het kanaal. Op aangeven van de PvdA is aangegeven dat we als gemeente ook naar onze eigen rol als vergunningverlener moeten kijken.

Daarom heeft de raad besloten om een onderzoekscommissie in te stellen die onderzoek zal doen naar het verleden en van daaruit proberen we tot aanbevelingen te komen voor toekomstige grote projecten zoals bijvoorbeeld de aanpassing van de N36. De ChristenUnie maakt ook deel uit van de onderzoekscommissie. Het onderzoek zal begin 2025 klaar zijn.  

Juli 2024

Geen bedenkingen voor McDonalds in Vriezenveen(?)

McDonalds wil overal in Nederland in kleinere plaatsen een vestiging openen, zo ook in Vriezenveen aan de N36. Er is een verklaring van geen bedenkingen nodig omdat er een mast met een M geplaatst wordt die hoger is dan het bestemmingsplan toestaat.

Het college heeft geen bedenkingen, maar een van de ondernemers op het bedrijventerrein wel, omdat er geen toestemming kwam om horeca bij zijn bakkerij toe te staan. En verder zijn er nog bedenkingen te maken over de gezondheid van onze inwoners als er nog meer snelle snacks aangeboden worden. Maar dat heeft met het bestemmingsplan niet zoveel te maken.

Een deel van onze fractie wil toch tegen dit raadsbesluit stemmen (vanuit gezondheidsoverwegingen). Soms kun je als fractie gesplitst stemmen. Maar de meerderheid van de raad geeft toch geen bedenkingen af richting vestiging van deze keten in Vriezenveen.

Masterplan woningbouw en bedrijventerrein in Vriezenveen Zuid

In 2023 heeft de gemeenteraad de visie op dit plan al vastgesteld en het college een aantal kaders meegegeven. Een van die kaders was dat we de “groen long” bestaande uit Oude Kerkhof en Herman Jansen Park niet wilden scheiden door een weg. Het college heeft er toch voor gekozen om dit te doen. Dat leverde veel kritiek op uit Vriezenveen omdat men vreesde dat de “groen long” verder onder druk kwam te staan. De ChristenUnie heeft daarom verzocht om de besluitvorming uit te stellen en het college gevraagd om eerst een beter onderbouwing te geven om de groene long te beschermen. Ook wilden we de wenselijkheid van een bedrijventerrein rondom de groene long onderzocht hebben en de mogelijkheid van verplaatsing naar Oosterweilanden. Het college was hier niet blij mee, maar wij vonden draagvlak in Vriezenveen voor een dergelijk groot plan belangrijker dan haastig beginnen aan de zo gewenste woningbouw.

Kadernota met 27 moties

Met de Kadernota wordt het nieuwe beleid voor 2026 uiteengezet. Daar zijn veel wensen in de vorm van moties ingediend, meest met steun van de ChristenUnie. We toetsen altijd of het past in ons verkiezingsprogramma en we stemmen af met onze coalitiepartner GBT of het past in het coalitieprogramma.

3 moties waren deze keer van onze hand. (watertappunten in elke kern, meer heggen in ons buitengebied en meer groen in het centrum van Vroomshoop als er op de locatie van de  Kennedyschool gebouwd gaat worden) Het is de laatste Kadernota van deze periode. Volgend jaar (in 2025) wordt er geen nieuw beleid meer ingezet ivm verkiezingen in 2026.

Oktober 2024

Voorbereiding op het “ravijn-jaar 2026”

Inmiddels een bekende term: het zogenaamde “ravijnjaar 2026”. Dit heeft te maken met een uitname uit het gemeentefonds waardoor er voor veel gemeenten grote begrotingstekorten vanaf 2026 worden voorzien. Het college bereidt zich hier op voor met bezuinigingen. Wij hebben het college opgedragen niet te heftig te bezuinigen waardoor, maar precies genoeg om 2026 door te komen.

November 2024

Vaststellen Masterplan Vriezenveen Zuid

Bijna de hele raad is akkoord gegaan met het amendement van ChristenUnie op het Masterplan om een deel van het bedrijventerrein te verplaatsen naar Oosterweilanden en de groene long van het Oude Kerkhof nog beter te beschermen, door het agrarische gebied rondom in stand te houden.

Landschapsmonumenten aanwijzen

De hele discussie rond het Masterplan heeft ons laten zien dat landschappen niet altijd goed beschermd worden in onze gemeente. Met een motie hebben we het college gevraagd om te onderzoeken of een aantal landschappen zoals Faijersheide, het Oude Kerkhof, en het Veenschap (in Vriezenveen) en de Mageleres (in Den Ham) beter beschermd kunnen worden als ze een status als landschapsmonument krijgen onder de Omgevingsvisie. Deze motie is unaniem aangenomen!

Programma begroting zonder moties

Omdat bij de Kadernota al veel moties zijn ingediend, is de begroting dit keer zonder aanvullende moties aangenomen.

December 2024

Verkoop aandelen van Twence

Al in 2020 besloot de gemeente om geen aandeelhouder meer van de afvalverbrander Twence in Hengelo te willen zijn. Afval verbranden was in de jaren 90 van de vorige eeuw een nieuwere, betere  manier om met afval om te gaan dan te storten. Inmiddels is dit allang door de markt opgepakt en een commerciële activiteit geworden. Daarnaast is het gebruiken van de restwarmte van Twence door het aanleggen van een warmtenet in Hengelo voor Twenterand ook niet interessant. Na jaren van gesteggel ligt er nu een goed bod waar Twenterand akkoord mee kan gaan. Een deel van de verkoopsom wordt gebruikt om in de begroting het verlies van het jaarlijkse dividend (de winst uitkering voor de aandeelhouders) af te dekken.

Leerlingenvervoer

Elke 4 jaar moet het leerlingenvervoer weer aanbesteed worden en leidt het vaak tot klachten omdat de nieuwe ondernemer die het gaat uitvoeren fouten maakt. In Twenterand is een Utrechts bedrijf (Willemsen & de Koning) degenen die het vervoer uitvoert. Daar waar vroeger de plaatselijke taxi onderneming het vervoer uitvoerde, is het inmiddels zo groot geworden en gaat er zoveel geld in om dat er nu Europees aanbesteed moet worden. Ook in Twenterand gaat er miljoenen euro’s naar het leerlingenvervoer. Maar omdat het over vaak kwetsbare kinderen gaat moet er zo weinig mogelijk fout gaan. We hebben de motie vreemd gesteund die het college vraagt te onderzoeken of plaatselijke vervoerders weer een rol kunnen spelen in de uitvoering van het leerlingenvervoer. Zij zijn vaak beter in staat maatwerk toe te passen die de kwetsbare kinderen juist nodig hebben.

Onrust in Westerhaar over samenvoegen van 2 locaties basisschool

In Westerhaar is veel onrust ontstaan onder ouders omdat het schoolbestuur heeft aangekondigd over te willen gaan tot sluiting van 1 van de 2 locaties basisschool. Ouders hebben de gemeenteraad gevraagd of ze kunnen helpen in dit conflict. Ondanks dat wij als gemeenteraad niet over de scholen gaan (alleen over de gebouwen) hebben we toch gemeend de motie vreemd te moeten steunen die het college oproept om nogmaals met het schoolbestuur te gaan praten en ook te benadrukken dat het niet zo kan zijn dat 1 locatie gesloten wordt en er vervolgens naar de gemeente gekeken wordt om geld beschikbaar te stellen om de hoofdlocatie te moeten verbouwen/uitbreiden.

« Terug