Begroting 2016, 2e termijn
2e Termijn na beantwoording college en 1e termijn van de overige fracties
Voorzitter, college en collega’s in de raad en publieke tribune,
Allen dank voor de grote hoeveelheid werk die is gestoken in het voorbereiden van dit politieke debat aangaande de begroting van 2016.
Het is zondagochtend 1 november 2015 als ik geïnspireerd wordt door een verhaal tijdens een dienst die ik op dat moment samen met mijn gezin bezoek. Het thema ging over bezit! Wanneer bezit je iets? Wat is bezit? Wat is geld? Nu hoor ik jullie denken……o nee he – gaat de ChristenUnie “preken“ over hoe wij met geld en bezit moeten omgaan? Nee dat hoeft u vandaag niet van ons te verwachten in deze tweede termijn en daarvoor is mijn spreektijd te kort. Ik wil wel graag met jullie delen dat het van tijd tot tijd goed is je te bezinnen over hetgeen tot je verantwoordelijkheid is gegeven, over je bezit en je geld en hoe je daarmee omgaat. Vandaag is die verantwoordelijkheid een begroting van maar liefst 81 miljoen!!!
Er werd in die dienst namelijk een statement gemaakt die projecteerde op de samenleving van heden. Onze samenleving steekt in op het regelen van het hier en nu – het verkrijgen van veel bezit en het maken van carrière. Het meer meer meer staat hoog op de agenda van bedrijven en van onze regering. De tegenstellingen tussen arm en rijk zijn nog nooit zo groot geweest als tegenwoordig. Het perspectief lijkt te zijn dat jouw identiteit ontleent wordt aan het hebben van een mooi groot huis – een goede baan – een nieuwe auto – de allernieuwste mobiel – alle nieuwste technieken in je huis. Gaan voor goud is letterlijk en figuurlijk de drive van velen ANNO 2015.
Marco Borsato dacht een heel groot bedrijf te bezitten – veel rijkdom te hebben - en toen het faillissement van zijn investeringsmaatschappij werd uitgesproken bleef daar niets van over. Hij belde naar huis om het zijn vrouw te vertellen en zij zei “Marco kom maar naar huis want jijzelf bent er nog“. Wat een relativering.
Hoe ga je om met hetgeen je is toevertrouwd? Hoe ga je als raadslid om met een begroting van 81 miljoen?
Om de begroting van de gemeente Twenterand rond te krijgen zijn wij als gehele raad vandaag verantwoordelijk om in het belang van de samenleving van Twenterand te kiezen voor een solide begroting en voelen wij als ChristenUnie fractie ons verantwoordelijk om als goede rentmeesters naar het heden en de toekomst te kijken. Die toekomst ziet er in feite helemaal niet zo florissant uit als je het betrekt op het heden. Er zijn vele onzekerheden die onze plannen in de weg staan. De toekomst gezien door de ogen van de regering is meer taken afstoten naar de gemeenten – minder geld meegeven – meer taken en massaal decentraliseren als een van de grootste bezuinigingsopgaven van na het millennium. De toekomst… tja hoe zit dat eruit ?
Een positieve septembercirculaire kan in mei zomaar een veel negatiever perspectief geven die gevolgen zal hebben voor onze begroting. Alle vragen over OZB verhoging en hoe het nu werkelijk zit met de areaal uitbreiding – lastendruk – WOZ waarde begrijpen wij en de uitleg laten wij over aan het college in haar tweede termijn. Op voorhand willen wij zeggen: Wij hebben de kadernota motie E mede ingediend – en daar hebben wij met de coalitiepartners goed over nagedacht – dit kader is ons inziens volledig en goed ingebed in deze begroting.
Wij wijzen alle oppositiepartijen behalve de VVD erop dat u allen voor de kadernota heeft gestemd maar tegen de motie E van de kant van de coalitie. Was de kadernota in juni aangenomen dan was er nu met een OZB opbrengst stijging van meer dan 10% gewerkt met de begroting.
In de bijdragen lezen wij ook over het ontbreken van visie. De visie van het college binnen het coalitieakkoord onderschrijven wij en let maar op ( ik wil u niet bang maken….) de zichtbare resultaten komen eraan. Wij nemen in een tijd van grote onzekerheid onze verantwoording om met deze coalitie zorg te dragen voor een gezond perspectief in de nabije toekomst voor zover wij die kunnen overzien. We werken samen aan het uitrollen van het collegeprogramma. Wij doen ons best om daar waar mogelijk geen harde ingrepen te doen in de samenleving en waar u vindt dat deze coalitie dat wel doet dagen wij u dit hard te maken. Wij kiezen als ChristenUnie fractie ook voor het politieke speelveld en vinden het meewerken aan goede voorstellen een belangrijke voorwaarde.
Zo hebben wij onze steun verleend aan een voorstel aangaande de programmaraad Twenterand en willen wij onze steun ook verlenen aan een voorstel aangaande de detailhandelstructuurvisie en een samenhangend voorstel daarneven. Over de verpaupering in onze gemeente willen wij u als college op het hart drukken dat wij van mening zijn dat verpaupering een zaak is van u als bestuurders streng en dwingend op te treden. Wij en met ons velen wensen geen verpauperde panden in onze leefomgeving en daar kunt u in op treden.
Waar wij en met ons de coalitiepartners zeer grote zorgen over hebben is het volgende:
- De financiële gevolgen van onbetaalde rekeningen in de jeugdzorg en WMO – de beantwoording stemt ons zeker niet gerust.
- De effecten op onze begroting van 3 D’s – de onrust is gefundeerd gelezen uw beantwoording
- De effecten van de bezuinigingsdrang van de regering op Nederland en daarmee op onze gemeente – daarover bent u in uw beantwoording ook helder geweest
- De financiële problemen bij Het Punt en het effect op onze begroting - u komt met een voorstel en wij wachten uw verhelderende antwoord in uw 2e termijn dan ook af.
- De Jeugd die zich verliest in gebruik van GHB - XTC – SPEED – voorstellen die vandaag worden ingediend om een programma te starten zullen wij serieus beoordelen en op voorhand verdienen deze voorstellen een kans van slagen.
- De jongeren die geen warmte vinden in hun eigen thuisomgeving – daar waar huiselijk geweld is
- De kinderen die geen stabiliteit hebben vanwege verbroken relaties
- De effecten van een losgeslagen “samenleving“ waarbij het eigen IK hoger staat dan het SAMEN!
- De effecten van de verruwing van de samenleving in woorden gebaren en teksten op onder andere social media
- De effecten van alle bedreigingen aan politiek actieve burgers met een taak of opdracht in de samenleving
- De gevolgen van oorlogen in het midden Oosten
- De haat tegen minderheden en vluchtelingen
- De dreiging van IS
Voorzitter onze zorgen reiken veel verder dan onze begroting aankan… gelukkig is ons toekomst perspectief er 1 met meerwaarde – JA 1 met eeuwigheidswaarde. Voorzitter, mijn fractie kiest niet voor de toekomst – de toekomst wordt ons gegeven. Wij begrijpen dat niet iedereen in een gegeven toekomst wil geloven, dat mensen liever geloven in een maakbare toekomst. Voorzitter de enige toekomst die echt onzeker is, dat is die maakbare toekomst.
Het is misschien wel daarom dat de tegenstelling in de 1e termijn zo groot is maar het is voor onze fractie ook vandaag een uitdaging om het goede te doen voor onze samenleving. Alle moties die worden ingediend te bevordering en ter verbetering zullen wij een eerlijke kans van slagen geven. Samen met de collega’s hebben wij op voorhand aan enkele moties onze steun gegeven en worden deze ook mede namens ons ingediend.
Fractie ChristenUnie
I.a Gerjan Smelt
fractievoorzitter
Reacties op 'Begroting 2016, 2e termijn'
Geen berichten gevonden
Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.