Veilige samenleving

Veilige samenleving

Ook bij de aanpak van veiligheidsproblemen toont de ChristenUnie haar hart voor de samenleving. Hard waar het moet, zacht waar het kan. De ChristenUnie heeft aandacht voor slachtoffers en hun omgeving en stimuleert een effectieve, op herstel gerichte, aanpak van daders.

De gemeente Twenterand stelt veiligheidsbeleid vast, dat gebruik maakt van onderzoek en ervaringen uit de verschillende buurten. De gemeenteraad moet betrokken worden bij beleid dat naar de veiligheidsregio’s is verplaatst. Inwoners worden, als oren en ogen van de politie, actief betrokken bij de veiligheid op straat, in de wijk en in huis. Cameratoezicht is een prima middel, maar de ChristenUnie wil het beperkt toepassen met oog voor de privacy van inwoners. De ChristenUnie vindt de rol van de wijkagent voor inwoners belangrijk om problemen in de wijk aan te pakken.

  • Inwoners worden (eventueel per wijk) betrokken bij het opstellen van het veiligheidsplan en de prioriteiten.
  • De burgemeester zorgt voor lage drempels voor het doen van (anoniem) aangifte en voor goede terugkoppeling door de politie.
  • In wijken waar groepen jongeren overlast veroorzaken, wordt een groepsaanpak opgesteld in overleg met het Veiligheidshuis Twente.
  • Harde kern en meelopers worden geïdentificeerd en ouders en netwerken betrokken om de overlast terug te dringen.
  • Betrek inwoners bij veiligheid in hun directe omgeving d.m.v. Burgernet, en Buurtpreventie Apps.