Onderhandelingen ChristenUnie 2012
(De brief is ook te downloaden zie onder)
Geachte leden van de ChristenUnie Twenterand,
Met bijgaande mailing informeren de onderhandelaars van de ChristenUnie Twenterand u over de onderhandelingen die zij hebben gevoerd.
Coalitievorming juni – juli 2012
Geachte leden van de ChristenUnie Twenterand,
Met bijgaande mailing informeren de onderhandelaars van de ChristenUnie Twenterand u over de onderhandelingen die zij hebben gevoerd.
Door een dreigende motie van wantrouwen van de voltallige oppositie tegen wethouder Idzinga. Heeft wethouder Idzinga hierna zijn ontslag aangeboden en het college verlaten. Het GBT was vanaf dat moment nog met 1 wethouder vertegenwoordigd in het college. De CDA wethouders bleven aan. Vervolgens is door het GBT getracht zo snel mogelijk een nieuwe wethouder aan het college toe te voegen, echter nam de druk van de oppositie toe, dit niet te doen en is het proces hoe het GBT dit wenste te regelen door de CDA fractie gediskwalificeerd. Nadat de CDA-fractie haar bestuurlijke relatie had beëindigd met de GBT-fractie ontstond er per direct een breuk in de coalitie tussen de beide partijen. De wijze waarop vooral het GBT in diverse media de keuze van het CDA om te breken heeft becommentarieert is door ons als “ wilderiaans” bestempeld.
Het moge duidelijk zijn dat er door de beide grootste partijen in Twenterand gekozen is om niet langer met elkaar samen te werken waardoor er een nieuwe kans ontstond voor de ChristenUnie om haar bestuurlijke verantwoordelijkheid te nemen. Daar waren wij ons direct van bewust. Als fractie hebben we ons gegeven deze situatie direct beraden over onze houding en strategie in het nu volgende proces.
Gerjan Smelt heeft als fractievoorzitter het initiatief genomen door een overwegingdocument aan de fractie te schrijven waarin hij kort samengevat het volgende heeft meegegeven aan de fractie;
Doelstelling: ChristenUnie Twenterand tracht vanuit deze nieuwe politieke situatie een stabiele en betrokken samenwerking binnen het gemeentebestuur mogelijk te maken met daarbij in acht genomen dat wij op korte termijn (tot 2014) wel onze verantwoordelijkheid willen nemen maar niet de zure appelen te moeten verteren waardoor onze geloofwaardigheid bij de kiezers verloren gaat.
De ChristenUnie in Twenterand – wij blijven wie we zijn maar in een andere rol zijn wij als bestuurders beter in staat om invloed uit te oefenen op het openbaar bestuur van Twenterand.
Hoe wil je dat vorm en inhoud geven waarbij onze identiteit en geloofwaardigheid niet in het gedrang komt?
- De ChristenUnie moet als partij altijd de brug willen slaan en een stabiele samenwerkingsvorm voorstaan die duurzaam en bestendig is voor zowel de korte als ook voor de lange termijn.
- Wij moeten ons zelf kunnen herkennen en bewegingsvrijheid hebben om onze eigen punten mogelijk te maken en uit te voeren.
- Moeten wij voor deze korte termijn een wethouderskandidaat voordragen – waaraan het risico kleeft dat deze wethouder in 2014 mogelijk wederom buiten het college gezet wordt. Is dit een bestendige keuze? Mijn inziens zou je een andere optie voor de korte termijn mogelijk kunnen maken als wij over onze eigen schaduw durven te springen? De vraag is of wij dat als raadsfractie tot 2014 kunnen ondersteunen, staven en rechtvaardigen.
Wat is onder de huidige omstandigheden voor de korte termijn een bestendig en verstandig voorstel waarin ik als jullie fractievoorzitter ook vertrouwen kan hebben?
- Er wordt een BESTUURSSAMENWERKING gesmeed tussen de partijen – CDA en of ChristenUnie/en of PVDA/en of VVD/en of SGP en of FB – Er wordt nu niet ingestoken op een coalitie van een meerderheid van minimaal 12 zetels - maar er wordt gekozen voor een zakelijke samenwerking – dat houdt ons de handen vrij in 2014. (het staat alle partijen vrij om in deze brede samenwerking mee te participeren)
- Als wethouders kandidaat wordt dhr. Ben Engberts naar voren geschoven die plaats neemt in het college naast de huidige 2 CDA wethouders hij vertegenwoordigt binnen deze samenwerking de vertegenwoordiging in bestuurlijke zin van alle overige deelnemende partijen.
Dit was de menukaart waarmee de onderhandelaars van de ChristenUnie haar onderhandelingen zijn ingegaan.
Allereerst heeft er een intensief en goed gesprek plaats gevonden met de onderhandelaars van de GBT ( de heren Engels en Koster) Men drong er in dit gesprek ernstig op aan dat wij met de GBT fractie en PvdA fractie tot een coalitie zouden moeten kunnen komen. In dit gesprek hebben we helder en duidelijk aangegeven wat wij van deze constructie vonden. Ons gesprek hebben wij vervolgens keurig per brief bevestigd en daarin aangegeven dat de variant die ons werd voorgesteld niet onze eerste voorkeur geniet maar wellicht in beeld komt als andere opties niet tot resultaten leiden. Tevens hebben wij sterk ingezet op het herstellen van de verhoudingen tussen GBT en CDA. Aan de onderhandelaars hebben wij mediation aangeboden en tevens de mogelijkheid om met ons erbij een brede bestuurlijke coalitie te smeden van GBT – CDA – ChristenUnie. Echter ons werd duidelijk dat deze herstelpoging niet zou lukken omdat er bij de GBT fractie geen enkele basis meer is om het vertrouwen te herstellen. Ze willen niet meer met het CDA werken, op dit moment.
Vervolgens hebben we geprobeerd om vanuit onze eigen positie in te schatten waar de mogelijkheden zouden kunnen liggen voor onderhandelingen. Ingeschat werd dat het wellicht beter voor de ChristenUnie invloed zou zijn als wij ook daadwerkelijk stuur konden geven aan het informatie/formatie proces.
Toen in het presidium kenbaar gemaakt werd door de GBT fractievoorzitter dat hij geen kans ziet een coalitie te vormen heeft hij zijn opdracht teruggegeven. In deze vergadering hebben wij ons zelf naar voren geschoven in combinatie met de PvdA (samen 7 zetels vertegenwoordigend) om het informatieproces van de GBT over te nemen.
In deze vergadering is op 27 juni 2012 de opdracht tot informateurschap gegeven aan Gerjan Smelt en Hidde Visser (PvdA)
Zij kregen de opdracht om een zo breed mogelijke zakelijke coalitie te smeden.
Vanuit de inhoud van het overwegigingsdocument kwam deze opdracht dicht bij de insteek die wij als ChristenUnie zelf wilden.
Toch is het een hele uitdaging om zoveel mogelijk partijen te zorgen voor een brede coalitie. De partijen zijn inhoudelijk verschillend van elkaar en kiezen voor het bereiken van standpunten allen een andere aanvliegroute. De kunst is om die zaken te formuleren die kunnen leiden tot overeenkomsten. Daarbij moet je de verschillen niet leidend laten zijn voor het proces. Zo heeft de fractie met elkaar gesproken over die punten waarvan wij vonden dat dit in het coalitieakkoord tot uitdrukking moet komen.
De onderhandelingen zijn vanaf dit moment door Gerrit Laarman gevoerd. Immers had Gerjan Smelt in de rol van informateur een andere rol gekregen en diende hij over de partijbelangen te stappen.
Tot onze grote verwondering zijn nagenoeg alle punten die wij in ons speerpuntenprogramma 2010 hadden staan nu door de informateurs opgenomen in het later aanvaarde coalitieakkoord 2012-2014 met als titel: met resultaten de finish halen, vooruit met Twenterand”
Er hebben diverse gesprekken plaatsgevonden en is door de ChristenUnie constructief gewerkt aan het mogelijk maken van de brede variant. Wij zijn ons er terdege van bewust dat er nog grote uitdagingen op ons afkomen. Om te zorgen dat er stabiliteit en rust terugkeert in bestuurlijk Twenterand was het ons inziens voor dit moment nodig om een brede brug te slaan. Achteraf kunnen we stellen dat onze aanpak door velen in de politieke arena is geadopteerd en aanvaard. Er zijn door invloed van Gerjan Smelt als informateur vele belangrijke ChristenUnie punten opgenomen in het akkoord waar we als fractie best trots op mogen zijn.
We doen volledig mee en draaien weer aan de knoppen van het nieuwe college.
Door het bouwen van een zakelijk politiek organigram heeft Gerjan Smelt ervoor kunnen zorgen dat alle 6 partijen op dezelfde wijze invloed hebben op de uitvoeringsagenda van het college. De wethouders in de zakelijke constructie zitten er niet alleen namen hun eigen partij maar in het bijzonder voor alle 6 deelnemende partijen. Eens per 4-6 weken hebben de fracties overleg over wat in gesloten akkoord staat zodat de vinger aan de pols gehouden kan worden en wij onze invloed kunnen blijven uitoefenen op het bestuur van Twenterand.
Dat er in dit proces ook wonderbaarlijke zaken zijn gepasseerd moge duidelijk zijn. Ook duidelijk is geworden dat de Heilige Geest zijn werk door ons mensen ook heeft gedaan. Als fractie hebben we Galaten 5 gelezen waarin de vruchten van de Heilige Geest benoemd staan. Dat is onze basis geweest waarop deze keuze konden en durfden te maken. Voor de korte termijn de beste keuze en voor de lange termijn 2014 ook. Met een stabiel verkiezingsresultaat zal er geen der partijen zomaar om ons heen kunnen want immers was de architect van dit college afkomstig uit de ChristenUnie fractie. Wij hebben nu een wethouderspost door gedelegeerde verantwoordelijkheid. Middels de constructie die nu gebouwd is kunnen wij met alle andere partijen zaken doen en dat schept helderheid en duidelijkheid. Kortom #voor de verandering : CHRISTENUNIE
Laten we bidden voor een succesvolle samenwerking voor komende krappe 2 jaren.
Een hartelijke groeten aan u allen,
Gerjan Smelt & Gerrit Laarman
Titel | Bestandsgrootte | MIME-type | ||
---|---|---|---|---|
briefleden CU collegevorming 2012 | 48,5 kB | application/pdf |
Reacties op 'Onderhandelingen ChristenUnie 2012'
Geen berichten gevonden
Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.