Verklaring aan oppositie

woensdag 06 juli 2016 08:28

"Helaas hebben wij vanavond [5 juli 2016] niet de gelegenheid gekregen in het openbaar in het bijzijn van alle raadsfracties een nadere toelichting te geven op de onderliggende vragen uit uw open brief.
In een korte mail heb ik vanuit mijn fractie antwoord gegeven op de vraag of wij de kadernota op 5 juli zouden willen behandelen.
Het antwoord daarop was kort en bondig dat wij geen reden zagen dit vanwege eventueel nog ontbrekende informatie niet te doen.
Hierover hebben wij ook met de voorzitter van het college en de raad voorafgaande aan de beantwoording overleg gehad.
Vanwege het feit dat u evengoed kennis moet kunnen nemen van de inhoudelijke toelichting die ik vanavond in de openbaarheid heb uitgesproken, stuur ik u hierbij deze toelichting per brief toe.

Hopende hiermee voldaan te hebben aan de gewenste uitgebreide beantwoording."

Aan de fracties van Gemeentebelangen Twenterand, VVD en D66

Hierbij informeren wij u hierbij schriftelijk en in aansluiting op de gezonden mail van afgelopen week daarmee inhoudelijk verdiepend reagerende op uw open brief.

Voor een deel kan mijn fractie u een verdiepend antwoord geven op de vragen die u in uw brief richt aangaande het proces van het afscheid van onze wethouder.

In de openbaarheid wilden wij daar graag in bijzijn van u allen nadere toelichting op geven.

Middels het versturen van deze brief wil ik graag namens mijn fractie voldoen aan uw verwachtingen om toelichting te ontvangen onzerzijds op de stand van zaken tot op dit moment en welke consequenties daaruit voort kunnen vloeien. Wij hechten eraan te zeggen dat wij een proces bewandelen waarin wij kleine stappen zetten en ons niet specifiek  door de tijd laten leiden.

Wat nodig is in onze ogen krijgt de eerste aandacht en de volgende stappen zetten wij daarna zorgvuldig.

Ik vraag jullie daarvoor namens mijn fractie begrip voor..

Onze toelichting:

“Hartelijk dank voor de beantwoording op onze algemene beschouwingen in eerste termijn.

Beschouwingen die wij als fractie voorbereid hebben toen nog niet wetende wat wij nu wel weten en dat is dat wij vandaag zonder een ChristenUnie wethouder aanwezig in het huidige college deze kadernota behandelen.

Een belangrijke vergadering omdat wij als raad vandaag zullen bespreken waaraan onze begroting 2017 zal moeten voldoen qua uitvoering.

De basis voor het vaststellen van het college van deze kadernota is gehaald uit ons bestuursakkoord Samen Werken & Samen Zorgen. ( wij blijven het een mooie titel vinden )

Het woordje samen is wat ons betreft ook vandaag het uitgangspunt van de discussies die wij met jullie op inhoud ook wensen te voeren. Vast staat dat een behandeling zonder “ eigen wethouder” wel wat vreemd aanvoelt. Vanaf deze plaats zeggen wij Bert Oudendijk heel hartelijk dank voor zijn bijdrage de afgelopen twee jaar als eerste Eco wethouder van de gemeente Twenterand. Op een later moment nemen wij van de gelegenheid gebruik hem te danken voor zijn inzet voor onze gemeente.

Voor ons kwam het bericht van vertrek van toen nog wethouder Oudendijk als complete verrassing.

Wij hebben u reeds bij eerste reactie afgelopen weekend aangegeven dat wij als fractie ons nu bezinnen op een vervolgstap waarbij we bevestiging zoeken bij elkaar binnen de coalitie hoe de samenwerking met de voltallige raad vanuit onze fractie het beste tot zijn recht kan komen.

Dat wij vandaag met u deze kadernota toch wilden behandelen geeft daarmee ook aan dat wij de overtuiging hebben aan de kant van de coalitie het beste onze uitgangspunten verwezenlijkt te kunnen krijgen. Het bestuursakkoord Samen Werken & Samen Zorgen is het document van waaruit het college dient te werken.

De doelstellingen die daarin staan verdienen het wat ons betreft om de komende twee jaar nader uitgewerkt te worden.

Ook belangrijk voor u is om te constateren dat ons raadslid Gerrit Laarman weer in ons midden is en daaruit mag u afleiden dat wij als fractie de interne uitdagingen op orde hebben gebracht de afgelopen week. Dat was stap 1 in het proces en er zullen er nog een aantal volgen om een goede basis te leggen om op verder te bouwen ook met betrekking tot de invulling van een eventueel collegelid. Zover zijn wij nu nog niet.

Wat wij graag met u willen delen is onze zorg over de samenleving als geheel.

In tijden van bestuurlijke spanning en crisis en dat hebben wij nu meer dan ons lief was, aan de lijve ondervonden, blijkt  hoe kerngevoelig bepaalde zaken in de samenleving en in deze raad liggen.

Op social media verschenen allerlei berichten waar men ongezouten meningen verkondigde. Mensen die medemensen keihard beledigen, en de vele negatieve berichtgevingen over onze indentiteit.

En dat heeft ons pijn gedaan, en nog.

Daarom leggen wij in u midden om mee te willen veranderen naar een positief voorbeeld en niet te roepen dat wij ons moeten schamen dat wij nog in Twenterand wonen.

Dat er geen burger meer te vinden is die nog enig vertrouwen heeft in het bestuur van de gemeente.

Als wij dat over elkaar blijven roepen en dat sentiment blijven aanwakkeren zal dat beeld niet positief veranderen. Dergelijke berichten wakkeren bedoeld of onbedoeld altijd negatieve tegenkrachten aan.

Wij zijn de raad die daar iets aan kan doen maar dan moet er de intentie zijn om ook te willen.

De fractie van de ChristenUnie beraad zich juist daarom op welke plek in de raad daar de beste uiting aan te geven is.

Wij zijn het “zure matten” gedrag echt beu. ( symbolisch hebben zure matten uitgedeeld aan de aanwezigen)

Het zal echt anders moeten in deze gemeente.

Mijn fractie schaamt zich ook vaak maar dan vanwege het feit dat wij in deze raad de arena zijn van afbraak in plaats van opbouw.

U wilt toch allemaal het beste voor Twenterand ?

Onze gemeente en gemeenschap blinkt niet bepaald uit in het accepteren van de beste voorstellen maar blinkt juist uit in het verdedigen van standpunten die op de verjaardagen, de kantine, langs het voetbalveld of anders van individuen worden verwacht. Die standpunten kunnen weer conflicteren met een eigen mening of mening van een groep.

Deze raad zal juist het “goede” voorbeeld moeten geven aan haar burgers en moeten laten zien hoe belangrijk eenheid voor een samenleving is.

Deze gemeenschap heeft dat nodig. Daarmee verwijzen wij ook naar zorgen in de kadernota waar geld gevraagd wordt om mensen in goede harmonie naast elkaar te laten wonen bijvoorbeeld.

Als de raad en haar raadsfracties voordurend zoeken naar verschillen dan reflecteert dat ook op een bepaalde wijze af op de burgers en maatschappelijke instellingen van onze samenleving. Door de komst van de smartphone & social media is de reikwijdte van informatieverspreiding heel groot geworden.

Daarom is herbezinning over het instrument : Raadsinfo juist heel goed.

Regelmatig komt dit in diverse chremia aan de orde

De behoefte is naar onze overtuiging dat de gehele raad ( coalitie en oppositie) eerder in het proces van verkenning wordt meegenomen en dat er ideeën uitgewisseld kunnen worden voordat de raad de voorstellen aangeboden krijgt.

Tijdens de herbeediging van burgemeester Visser sprak hij de volgende woorden en ik citeer hem ; “ Daarnaast zou het besluitvormingsproces naar mijn mening moeten worden geprofessionaliseerd. Een besluitvormingsproces kent bij voorkeur drie fasen : “ beeldvorming – oordeelsvorming en besluitvorming.”  In de Twenterandse raadscyclus mist beeldvorming, waardoor politieke standpunten soms al vroegtijdig in beton worden gegoten. Raadsleden krijgen vooraf te weinig kans om een onderwerp zo breed mogelijk te verkennen. Een voorafgaande beeldvormingsfase geeft meer ruimte om te luisteren wat anderen vinden of bedoelen en vragen te stellen. Zo’n extra besluitvormingsfase hoeft niet meer tijd te kosten als de beeldvorming in plaats komt van raadsinformatiebijeenkomsten”

Wij hebben hierover de afgelopen dagen goed nagedacht en doen een oproep aan de burgemeester een initiatiefgroep te vormen vanuit deze raad om hierover na te denken hoe dat vorm en inhoud kan krijgen.

Beste collega’s mijn fractie heeft tijd nodig om binnen het geheel van uw raad haar positie hereiken en neemt daar de tijd voor.

Met bijgaande wilde mijn fractie ook duiden dat de chemie waarover u sprak niet een zaak is van een individu maar van een collectief.

Dat onze wethouder de woorden heeft uitgesproken chemie te missen zegt iets over het gehele proces en daar zijn wij allen deelnemend in.

Voor mij als fractievoorzitter is het wel duidelijk waar het voor onze inmiddels ex-wethouder ontbrak aan chemie. Dat is een veelvoud van druppels die de emmer deden overstromen.

Een aantal van die druppels zijn ook gecreëerd doordat raadsfractie een aanloop namen van wantrouwen richting de wethouder inzake de verdediging van zijn politieke dossiers.

Wij betreuren het dat wij daarover in de openbaarheid met u niet over hebben kunnen spreken.

Wij respecteren het dat u gebruik maakte van uw democratisch recht maar vonden het heel jammer niet de gelegenheid te hebben gekregen van u dat in het openbaar in uw bijzijn te delen.

Met hartelijke groet,

Gerjan Smelt

Fractievoorzitter ChristenUnie  Twenterand

« Terug

Reacties op 'Verklaring aan oppositie'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.