Behoud van de synagoge in Vriezenveen

Synagoge Almelosewegzaterdag 23 december 2023 10:03

Door de bouw van een appartementencomplex aan de Almeloseweg in Vriezenveen kan het gemeentelijke monument de oude synagoge behouden blijven! Een monument wat in steeds slechtere staat kwam.

En we zijn heel blij met het behoud van de synagoge! Onze eerste gedachte bij dit bestemmingsplan was: Het kan dus wel, zuinig zijn op je gemeentelijke monumenten! Helaas is het bij voormalig hotel Zandwijk niet gelukt.

Afgelopen jaren zijn er diverse mensen geweest die zich druk hebben gemaakt voor behoud van deze synagoge.

Niet onvermeld mogen de inspanningen van dominee den Braber en Coby van Egmond (welzijnswerker bij Zorgsaam) blijven, die zich ieder vanuit hun eigen rol hebben ingezet voor behoud van de synagoge. Vanaf deze plaats bedanken we hen daarvoor, want hun inspanningen hebben er mede voor gezorgd dat het college de aangevraagde sloopvergunning heeft geweigerd en het gebouwtje niet gesloopt is. Maar daarmee was er nog geen goed plan.

Een welverdiend compliment voor wethouder Koster die samen met de initiatiefnemer er voor gezorgd heeft dat de voormalige synagoge behouden kan blijven. Dat er een goed en realistisch plan is gemaakt, waarbij de initiatiefnemer kans heeft gezien om het gebouwtje, wat jaren lang dienst deed als opslagruimte,  te behouden en een functie als ontmoetingsruimte te willen geven. Dit betekent wel dat er wat meer appartementen gerealiseerd worden, maar dit is nog steeds passend voor de huidige plek en de behoefte aan appartementen is nog steeds groot in Vriezenveen. Ook al hebben we begrip voor de overburen van de Torenblik, die hun uitzicht zien veranderen. Maar ook dat is passend in deze stedelijke omgeving. En bouw van appartementen betekent ook dat er weer doorstroming op de woningmarkt in Vriezenveen gaat plaatsvinden.

We spreken vanaf hier de hoop uit dat de voormalige synagoge niet alleen een ontmoetingsruimte zal zijn, maar ook een gedenkplaats voor de geschiedenis van de kleine joodse gemeenschap, die ooit deel uit maakte van Vriezenveen, en waar nog maar heel weinig van over is. We mogen echter nooit vergeten wat de joden in Nederland is overkomen. Daarom zijn de “Stolpersteine” (struikelstenen op plaatsen waar vroeger Joodse mensen gewoond hebben, die weg gevoerd zijn in de oorlog)  in onze gemeente ook zo waardevol.

Mooi dat bijna de gehele raad het behoud van de synagoge als zeer waardenvol heeft gezien dat dankzij dit appartementencomplex de synagoge dan ook bewaard kan blijven. Ter inspiratie heeft de ontwikkelaar bijgaande verbeelding gemaakt.

Gekoppelde documenten
TitelBestandsgrootteMIME-type
Almeloseweg 3-5 nieuwbouw impressie voorzijde.pdf10,7 MBapplication/pdfdownload

« Terug